Indija: Poraz stranke premijera Modija na lokalnim izborima

Indijski ppremijer jeste oslabljen, ali se ne suočava sa prijetnjama da napusti premijerski položaj sve dok mu traje mandat do 2024. godine.

Indijski premijer Narendra Modi pretrpio je ozbiljan poraz na ključnim lokalnim izborima u indijskim državama, održanim u nedelju (Reuters)

Indijski premijer Narendra Modi pretrpio je ozbiljan poraz na ključnim lokalnim izborima u indijskim državama, održanim u nedelju, što je, navodi AP, pokazatelj da je politička snaga njegove hinduističke nacionalističke stranke u padu, u jeku nezapamćenog talasa epidemije i rekordnih brojeva novozaraženih korona virusom, prenosi Tanjug.

Ni nakon naporne kampanje, Modijeva stranka Bharatiya Janata Party (BJP) nije bila u stanju da nadmaši glavnog kandidata zapadne Bengalije, Mamata Banerjeea, kome je premijer Modi čestitao izbornu pobjedu, navod AP.

Modijeva stranka nije uspjela da pobijedi ni u dvije južne države, Tamil Naduu i Kerali, ali je stranka BJP u savezu sa regionalnim strankama osigurala drugi mandat u sjeveroistočnoj državi Assam i pobjedu u državi Puducherry.

Zemlja pod teretom korona virusa

Prije najnovijeg epidemijskog talasa, Modijeva stranka suočavala se sa teškim izazovima na lokalnim izborima, međutim nakon razočaravajućih rezultata premijer jeste oslabljen, ali se ne suočava sa prijetnjama da napusti premijerski položaj sve dok mu traje mandat do 2024. godine, navodi agencija.

Indija je trenutno broj jedan svjetsko žarište korona virusa. Sa još 3.689 umrlih, prema podacima objavljeni u nedjelju, u zemlji s 1,3 milijarde stanovnika umrlo je ukupno više od 215.000 oboljelih od korona virusa.

Velike sile, uključujući SAD, Britaniju, EU, Rusiju šalju pomoć Indiji kako bi tamošnje zdravstvene vlasti virus stavile pod kontrolu.

Izvor: Agencije