EU poziva ruskog ambasadora u znak protesta zbog odluke Moskve

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je zabranilo ulazak u Rusiju za osam evropskih dužnosnika.

Rusija je saopćila kako je zabranila ulazak za osam zvaničnika iz zemalja Evropske unije, u znak odmazde zbog sankcija koje je EU nametnula ruskim građanima (Reuters)
Rusija je saopćila kako je zabranila ulazak za osam zvaničnika iz zemalja Evropske unije, u znak odmazde zbog sankcija koje je EU nametnula ruskim građanima (Reuters)

Evropska unija pozvala je u ponedjeljak ruskog ambasadora kako bi mu uručila protest zbog odluke Moskve o zabrani ulaska u Rusiju za osam dužnosnika Unije.

“Ruski ambasador je pozvan, primit će ga poslijepodne glavni tajnik Komisije i Evropske službe za vanjsko djelovanje, kako bi mu uručili poruku snažne osude”, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano, prenosi Hina.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je zabranilo ulazak u Rusiju za osam evropskih dužnosnika, među kojima je predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli i potpredsjednica Komisije Vera Jourova te još šest dužnosnika iz zemalja članica.

EU osudila ponašanje Rusije

Rusku odluku u petak su odmah osudili čelnici tri evropske institucije.

“Najoštrije osuđujemo odluku ruskih vlasti da zabrani ulazak na teritorij Rusije za osam državljana Evropske unije”, rečeno je u zajedničkoj izjavi predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, predsjednice Komisije Ursule von der Leyen i Parlamenta Davida Sassolija.

“Ovaj je potez neprihvatljiv, pravno je neutemeljen i usmjeren je izravno protiv Evropske unije a ne samo protiv pojedinaca o kojima je riječ”, dodaje se u izjavi.

Rusija je saopćila kako je zabranila ulazak za osam zvaničnika iz zemalja Evropske unije, u znak odmazde zbog sankcija koje je EU nametnula ruskim građanima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO