Blinken: Kina se ponaša sve ‘represivnije, agresivnije’

Kina je jedina zemlja u svijetu koja ima vojne, ekonomske i diplomatske kapacitete da potkopa ili izazove trenutni svjetski poredak, rekao je američki državni sekretar.

Blinken je stigao u London u nedjelju na sastanak ministara vanjskih poslova G7 zemalja gdje je Kina jedna od tema o kojoj će se razgovarati (EPA)
Blinken je stigao u London u nedjelju na sastanak ministara vanjskih poslova G7 zemalja gdje je Kina jedna od tema o kojoj će se razgovarati (EPA)

Sve moćnija Kina izazov je za svjetski poredak, a ponaša se “sve represivnije” kod kuće i “sve agresivnije” u inostranstvu dok testira svoj rastući utjecaj, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u intervjuu za američku televiziju.

“Ono čemu svjedočimo posljednjih nekoliko godina je da sa Kina ponaša sve represivnije kod kuće i sve agresivnije u inostranstvu. To je činjenica”, rekao je Blinken u intervjuu u emisiji 60 minuta američke televizije CBS.

Američki top diplomata dodao je da se Kina ponaša “sve više na neprijateljske načine”, ali upitan da li Washington ide prema vojnoj konfrontaciji sa Pekingom, Blinken je odgovorio: “To je duboko protiv interesa i Kine i SAD-a, da se dođe do te tačke, ili da se čak krene u tom pravcu.”

‘Održati svjetski poredak’

Biden je izdvojio Kinu kao najveći vanjskopolitički izazov njegove administracije. U svom prvom govoru u Kongresu prošle srijede, obećao je da će održati jako američko vojno prisustvo na Indo-Pacifiku i povećati tehnološki razvoj SAD-a.

Biden je dodao da je rekao kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da će takmičenje dvije zemlje biti dominantno u 21. stoljeću, te mu je poručio da SAD “pozdravlja konkurenciju – i da mi ne tražimo sukob.”

Blinken je stigao u London u nedjelju na sastanak ministara vanjskih poslova G7 zemalja gdje je Kina jedna od tema o kojoj će se razgovarati.

Blinken je u intervjuu rekao da je Kina “jedina zemlja u svijetu koja ima vojne, ekonomske i diplomatske kapacitete da potkopa ili izazove poredak zasnovan na pravilima o kojem mi toliko brinemo i koji smo odlučni da branimo”.

“Naš cilj nije da zaustavimo Kinu, da je držimo dole; nego da održimo ovaj poredak u kojem Kina predstavlja izazov.”

‘Ozbiljna greška’

Tenzije između Washingtona i Pekinga su porasle tokom prošlih godina oko pitanja trgovine i ljudskih prava, uključujući represiju mulismanke manjine Ujgura u provinciji Xinjiang što SAD naziva genocidom, oko obračuna sa prodemokratskim aktivistima u Hong Kongu te otoka Tajvan.

Prošlog mjeseca je Blinken rekao da je SAD zabrinut zbog agresivnih poteza Kine prema Tajvanu i upozorio je da bi bila “ozbiljna greška” za bilo koga da pokuša silom promijeniti status quo na zapadu Pacifika.

SAD ima zakonsku obavezu da osigura da otok ima sposobnost da se brani i održi mir i sigurnost na zapadnom Pacifiku, rekao je Blinken.

Tajvan se proteklih mjeseci žalio zbog misija kineskih zračnih snaga u blizini otoka za kojeg Kina tvrdi da je njen.

Izvor: Agencije

Povezane

Kina je pozvala američkog predsjednika Joea Bidena da napusti mentalitet ‘hladnog rata’, nekoliko sati nakon što je održao prvi govor u Kongresu od stupanja na dužnost.

29 Apr 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO