U Njemačkoj se pojavile krivotvorene potvrde o vakcinaciji

Državno odvjetništvo u Muenchenu je saopštilo kako se preko raznih internetskih platformi poput Telegrama mogu relativno lako nabaviti krivotvorene potvrde o vakcinaciji.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na aplikaciji Telegramu preko kojih se traže i nude krivotvorene potvrde višestruko se povećao posljednjih sedmica (EPA)

Njemački ured za borbu protiv kriminala upozorio je u subotu na pojavu sve većeg broja falsificiranih potvrda o vakcinaciji protiv COVID-a 19 i na sigurnosne nedostatke tih dokumenata.

Potpuno vakcinisane osobe već nekoliko sedmica olakšano ulaze u zemlju i odlaze frizeru ili u kafiće i restorane.

“U Njemačkoj su se pojavile krivotvorene potvrde o vakcinaciji, samo u Bavarskoj je zabilježeno nekoliko desetaka slučajeva”, saopštio je ured, prenosi Hina.

U uredu strahuju da bi se broj takvih potvrda mogao povećati stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su vakcinisane.

Nabavka na internetu

“Očekuje se da će na temelju zakonskih olakšica za vakcinaciju porasti potražnja za krivotvorenim potvrdama o vakcinaciji”, stoji u saopštenju.

Državno odvjetništvo u Muenchenu je saopštilo kako se preko raznih internetskih platformi poput Telegrama mogu relativno lako nabaviti krivotvorene potvrde o vakcinaciji.

“Cijene potvrda o vakcinaciji protiv korona virusa kreću se od visokih dvoznamenkastih do niskih troznamenkastih iznosa u eurima”, saoštilo je odvjetništvo.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na aplikaciji Telegramu preko kojih se traže i nude krivotvorene potvrde višestruko se povećao posljednjih sedmica.

Olakšica krivotvoriteljima

Glasnogovornica državnog odvjetništva je objasnila kako je krivotvorenje kompletnih knjižica o vakcinaciji ili samih potvrda relativno lako.

“Knjižice se mogu lako kupiti preko interneta a liječničke pečate i potpise je lako krivotvoriti”, rekla je.

Posao krivotvoriteljima olakšavaju i oni koji fotografije potvrda o vakcinaciji šire preko društvenih mreža i time otkrivaju realne serijske brojeve vakcina koji se zatim koriste na krivotvorenim dokumentima.

U Njemačkoj se potvrda o vakcinaciji unosi ili u postojeću knjižicu vakcinacije ili za one koji je nemaju posebnom potvrdom na papiru. Digitalne potvrde se očekuju tokom juna.

Izvor: Agencije