WHO traži pristup pacijentima u Pojasu Gaze

Oko 600 pacijenata, uključujući neke s hroničnim bolestima, trebalo bi biti upućeno van palestinske enklave.

Tokom nedavnih izraelskih zračnih napada oštećeni su deseci domova zdravlja (EPA)
Tokom nedavnih izraelskih zračnih napada oštećeni su deseci domova zdravlja (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je u petak pristup pacijentima u Pojasu Gaze i mogućnost njihove evakuacije radi liječenja, u trenutku kada su zdravstveni radnici suočeni s teškoćama u zbrinjavanju bolesnih i ranjenih posle 11-dnevnog izraelskog raketiranja.

Glasnogovornica WHO-a Fadela Chaib izjavila je na konferenciji za novinare u Ženevi da je oko 600 pacijenata, uključujući neke s hroničnim bolestima, trebalo biti upućeno van palestinske enklave od kako su neprijateljstva počela ranije ovog mjeseca, ali da to nije bilo moguće zbog zatvaranja prelaza, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zdravstveni sistem devastiran

“Veoma je važno da pomognemo Palestincima da dobiju njegu koja im je potrebna, posebno pomažući im da se liječe van Pojasa Gaze”, rekla je Chaib.

Druge humanitarne agencije žalile su se na ograničenu humanitarnu pomoć i isporuku lijekova.

Tokom izraelskih zralnih napada početkom mjeseca oštećeni su deseci domova zdravlja, zbog čega su iz WHO-a upozorili na rizik od moguće preopterećenosti ovih objekata.

“Kapacitet zdravstvenog sistema da odgovori je u potpunosti devastiran”, izjavila je Helen Ottens-Patterson, šefica misije humanitarne organizacije “Ljekari bez granica” u Gazi, ranije ove sedmice.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO