Reakcija Washingtona na napetosti na armensko-azerbejdžanskoj granici

Azerbejdžan je u četvrtak ujutro zarobio šest armenskih vojnika, objavila su ministarstva obje zemlje.

Ruski mirovnjaci patroliraju kontrolnom tačkom u regiji Kalbajar u Azerbejdžanu na granici sa Armenijom (EPA)

Sjedinjene Američke Države su izrazile zabrinutost zbog pogoršanja stanja na armensko-azerbejdžanskoj granici, napose zbog toga što su snage Bakua zarobile armenske vojnike čije oslobađanje traži Washington.

Azerbejdžan je u četvrtak ujutro zarobio šest armenskih vojnika, objavila su ministarstva obje zemlje. Armenija je rekla da su njeni vojnici obavljali inženjerske zadatke u armenskoj regiji na granici s Azerbejdžanom,

“Pozivamo obje strane da što prije riješe problem na miran način. Ujedno ponovo pozivamo Azerbejdžan da oslobodi sve ratne i druge zarobljenike te ga podsjećamo na obavezu humanog postupanja sa zarobljenicima u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonima na snazi”, napisao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Provokacije

Washington je poručio da svaki pokret u pograničnom području koje nije definirano a dijeli dvije zemlje, smatra “provokacijom i nekorisnim” činom.

SAD je osudio svaku primjenu sile kako bi se nametnula crta razgraničenja i pozvao obje strane da se vrate na položaje koje su držale do 11. maja, to jest prije najnovijeg rasta napetosti.

Washington je na kraju izrazio spremnost da pomogne u naporima za smirivanje stanja.

Armenski premijer Nikol Pašinjan ocijenio je u četvrtak da je stanje “napeto i eksplozivno” na granici s Azerbejdžanom.

Armenija i Azerbejdžan su se sukobili u jesen 2020. u munjevitom ratu za kontrolu regije Nagorno-Karabah u kojemu je poginulo 6.000 ljudi.

Rat se završio porazom Erevana koji je Azerbejdžanu morao prepustiti teritorije koje je trideset godina kontrolirao.

Izvor: Agencije