V. Britanija odobrila upotrebu Johnson&Johnson vakcine

Janssen vakcina će igrati važnu ulogu narednih mjeseci u našim naporima da ohrabrimo sve da dobiju dozu, rekao je britanski ministar zdravlja.

Prije Johnson&Johnsona, u Velikoj Britaniji su odobrene vakcine komoanija Pfizer, Moderna i AstraZeneca (EPA)
Prije Johnson&Johnsona, u Velikoj Britaniji su odobrene vakcine komoanija Pfizer, Moderna i AstraZeneca (EPA)

Zdravstveno regulatorno tijelo Velike Britanije odobrilo je upotrebu vakcine Johnson&Johnson, saopćilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje, čime je vakcina te kompanije postala četvrta raspoloživa vakcina u Velikoj Britaniji.

Prije Johnson&Johnsona, odobrene su Pfizer, Moderna i AstraZeneca.

Velika Britanija je smanjila potražnju za vakcinom koja se daje u jednoj dozi, usljed problema farmaceutske kompanije sa isporukom, ali i zbog izvještaja o stvaranju tromba, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Važna uloga

Velika Britanija je dosad vakcinisala dvije trećine građana bar jednom dozom vakcine, a vlada navodi “neviđenu brzinu i obim dosadašnjih vakcinacija”, povodom smanjenja narudžbe na 20 miliona, umjesto predviđenih 30.

“Janssen vakcina će igrati važnu ulogu narednih mjeseci u našim naporima da ohrabrimo sve da dobiju dozu i eventualno uđu u booster program (treća doza vakcine)”, rekao je ministar zdravlja Matt Hancock.

Johnson&Johnson je odobren u SAD-u i Evropskoj uniji, gdje su zabilježeni rijetki slučajevi krvnih ugrušaka i radi se analiza.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO