Tužioci traže zatvor za istanbulskog gradonačelnika

U optužnici se Ekrem Imamoglu tereti za vrijeđanje članova Vrhovnog izbornog odbora.

Ekrem Imamoglu je u pisanoj izjavi odbacio optužbe (Reuters)
Ekrem Imamoglu je u pisanoj izjavi odbacio optužbe (Reuters)

Turski tužioci traže zatvorsku kaznu u trajanju do četiri godine za gradonačelnika Istanbula, zbog vrijeđanja izbornih zvaničnika, tvrdi turska državna agencija Anadolija.

Ekrem Imamoglu iz glavne opozicione Republikanske narodne partije u junu 2019. izabran je za gradonačelnika najvećeg grada u Turskoj, u ponovljenim izborima, pošto su prethodni poništeni zbog navoda vladajuće partije AKP da nisu regularni.

Prema optužnici, traži se da se Imamogluu izrekne četverogodišnja kazna zbog vrijeđanja članova Vrhovnog izbornog odbora u govoru koji je održao nakon otkazivanja prvog kruga izbora u martu 2019., navodi Anadolija.

Turski mediji citirali su da je rekao da „poništavanje izbora utiče na međunarodni položaj Turske, te da su zvaničnici koji su donijeli tu odluku budale“.

Imamoglu je u pisanoj izjavi odbacio optužbe.

U anketama popularniji od Erdogana

Nedavne ankete pokazuju da je Imamogluova popularnost nadmašila popularnost predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, uoči predsjedničkih izbora zakazanih za 2023. godinu.

Optužnica je prihvaćena, a sud u Istanbulu preuzet će slučaj.

Imamoglu se suočava sa nekoliko drugih istraga. Ranije ovog mjeseca tužitelji su pokrenuli istragu zbog njegovog navodnog “nepoštovanja” tokom posjete svetilištu.

Također se suočava s istragom zbog protivljenja Erdoganovom glavnom projektu koji stvara alternativu Bosforu, veoma značajnoj svjetskoj pomorskoj ruti.

U tom slučaju, navodi se da je nepropisno trošio javni novac na plakate koji su dovodili u pitanje Erdoganov projekt.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO