Frank-Walter Steinmeier će tražiti drugi mandat

Predsjednik Njemačke naveo je kako želi pomoći u prevazilaženju podjela produbljenih pandemijom korona virusa.

Frank-Walter Steinmeier je u dva navrata bio ministar vanjskih poslova kancelarke (EPA)
Frank-Walter Steinmeier je u dva navrata bio ministar vanjskih poslova kancelarke (EPA)

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier objavio je u petak kako će tražiti drugi predsjednički mandat, navodeći da želi pomoći u prevazilaženju podjela produbljenih pandemijom korona virusa.

Objavio je kako će tražiti da bude još pet godina na čelu Njemačke, četiri mjeseca prije izbora za novi saziv Parlamenta, koji će imati glavnu riječ o izboru predsjednika, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

U februaru iduće godine skupština sastavljena od članova Donjeg doma Parlamenta i predstavnika 16 saveznih država će izabrati novog predsjednika.

Steinmeierov sadašnji mandat ističe u martu.

Prije nego što je postao predsjednik, Steinmeier je u dva navrata bio ministar vanjskih poslova kancelarke Angele Merkel, a prethodno je bio šef kabineta kancelara Gerharda Schroedera.

‘Predsjednik može graditi mostove’

Šezdesetpetogodišnji Steinmeier je iz socijaldemokratske stranke lijevog centra, manjeg partnera u sadašnjoj Vladi Angele Merkel, ali je uvažen u širem političkom spektru.

Predsjednik Njemačke nema mnogo izvršne vlasti, ali se smatra važnim moralnim autoritetom.

Poslije nejasnih rezultata parlamentarnih izbora 2017. godine Steinmeier je pomogao da podstakne političare na formiranje nove koalicione vlade, umjesto odlaska na ponovljene izbore.

“Predsjednik ne određuje politički pravac, vrlo sam svjestan toga, ali predsjednik može graditi mostove. Pandemija je nanijela duboke rane, donijela je patnje i tugu, ekonomske i psihološke teškoće i mnogo frustracije i gorčine. Želio bih pomoći da izliječimo te rane“, rekao je Steinmeier.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO