Rusija će dopustiti evropskim avionima zaobilaženje Bjelorusije

Rusija je prethodno blokirala pristup za dva aviona koji su planirali zaobići Bjelorusiju na putu za Moskvu.

Bjeloruske vlasti u nedjelju su presrele Ryanairov avion (EPA)
Bjeloruske vlasti u nedjelju su presrele Ryanairov avion (EPA)

Rusija će dozvoliti evropski aviokompanijama zaobilaženje bjeloruskog zračnog prostora, iako je Moskva prethodno blokirala pristup za dva aviona koji su planirali zaobići Bjelorusiju na putu za Moskvu.

Rusija je u četvrtak blokirala plan puta Austrian Airlinesa na liniji Beč – Moskva, jer je uključivao zaobilaženje Bjelorusije, objavio je ruski medij RBC.

Dan ranije je odbijena prepravljena ruta Air Francea na liniji Pariz – Moskva, koja je također uključivala zaobilaženje Bjelorusije.

Oba su leta otkazana.

U petak su ruske vlasti odobrile Austrian Airlinesu zaobilaženje bjeloruskog zračnog prostora na liniji Beč – Moskva, objavila je agencija Tass, pozvavši se na kompaniju.

Prizemljen avion zbog hapšenja novinara

Evropska unija je apelirala na aviokompanije da zaobilaze Bjelorusiju te je krenula u smjeru zatvaranja zračnog prostora za bjeloruske aviokompanije, nakon što su bjeloruske vlasti u nedjelju presrele Ryanairov avion, koji je putovao iz Litvanije u Grčku, kako bi uhapsile disidentskog novinara Romana Protaševiča, koji je bio u avionu.

Prvobitno rusko odbijanje zaobilaženja bjeloruskog zračnog prostora potaknulo je nagađanja da Moskva možda razmatra formalnu zabranu takvih letova kako bi podržala Bjelorusiju, svog bliskog saveznika.

Međutim RBC, pozivajući se na izvor blizak Ministarstvu saobraćaja, piše da će Rusija uskoro formalno autorizirati letove u i iz Moskve koji zaobilaze Bjelorusiju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Ruska agencija za zračni promet – Rosavijacija održala je sastanak o izdavanju dozvola za letove u četvrtak navečer, rekao je drugi izvor za RBC.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO