Putin stao uz Lukašenka u sporu o Ryanairovom letu

Dva čelnika usuglasila su se da je reakcija zapada na incident bila ‘izljev osjećaja’. 

Vladimir Putin podržao je svog kolegu, toplo ga dočekavši na razgovorima u ruskom gradu Sočiju (EPA)
Vladimir Putin podržao je svog kolegu, toplo ga dočekavši na razgovorima u ruskom gradu Sočiju (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je stao uz svog bjeloruskog saveznika Aleksandra Lukašenka koji se spori sa zapadom zbog prisilnog slijetanja aviona Ryanaira kako bi se uhapsio bjeloruski disident.

Zapad je optužio Bjelorusiju za piratstvo nakon što je bjeloruska zračna kontrola u nedjelju lažno upozorila pilota Ryanaira na bombu u avionu, nakon čega je poslala svoj MiG-29 kako bi pratio taj avion. Avion je sletio u Minsk gdje su uhapšena dva putnika, bloger i kritičar Lukašenka Roman Protaševič i njegova djevojka.

Oboje su sada u pritvoru.

Protaševič je optužen da stoji iza masovnih protesta nakon izbora koje su zapadne zemlje proglasile namještenim.

Prijeti mu do 15 godina zatvora, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

No Putin, bliski Lukašenkov saveznik, podržao je svog kolegu, toplo ga dočekavši na razgovorima u južnom ruskom gradu Sočiju.

Dva čelnika usuglasila su se da je reakcija zapada na taj incident bila „izljev osjećaja“.

‘Šokantna’ reakcija zapada

„Svojevremeno su primorali avion bolivijskog predsjednika da sleti, a potom su ga izvukli i ništa, tišina“, rekao je Putin, referirajući se na događaj iz 2013. kad je avion Eva Moralesa morao sletjeti u Austriju u vrijeme dok je SAD pokušavao uhapsiti zviždača Edwarda Snowdena.

Razgovori u crnomorskom gradu Sočiju organizirani su prije incidenta sa avionom, no dolaze u vrijeme kada veliki broj evropskih država uvodi zabrane leta bjeloruskim avionima, dok Europska unija razmatra i dodatne sankcije.

Lukašenko je Putinu kazao kako će mu pokazati povjerljive dokumente o letu Ryanaira koji će ruskom čelniku pomoći da shvati što se zausta dogodilo.

„Uvijek postoji neko ko nam stvara probleme. Znate ih, informirat ću vas o njima“, rekao je Lukašenko Putinu.

Rusija, bliski saveznik bivše sovjetske republike s 9,5 miliona stanovnika koja služi kao strateški kordon prema zapadu, verbalno je podržala Minsk prije sastanka dvojice predsjednika, istovremeno odbacivši da je sudjelovala u tom incidentu.

Moskva tvrdi da je Bjelorusija pokazala spremnost na transparentnost u tom sporu, a reakciju zapada na taj događaj prozvala je „šokantnom“.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je zapadne države da „demoniziraju“ vlasti u Minsku.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO