Politički lideri u Somaliji dogovorili održavanje izbora u roku 60 dana

Politički lideri u Somaliji su postigli dogovor o održavanju slobodnih, poštenih i inkluzivnih izbora u roku 60 dana, čime je okončana politička kriza u toj zemlji.

Nakon četverodnevnih pregovora u glavnom gradu, Mogadishuu, premijer Somalije Mohamed Hussein Roble, pet regionalnih lidera i gradonačelnik Mogadishua potpisali su u četvrtak sporazum o izborima (EPA)

Politički lideri u Somaliji postigli dogovor o održavanju slobodnih, poštenih i inkluzivnih izbora u roku 60 dana, čime je okončana politička kriza u toj zemlji, koja je trajala duži vremenski period.

Nakon četverodnevnih pregovora u glavnom gradu, Mogadishuu, premijer Somalije Mohamed Hussein Roble, pet regionalnih lidera i gradonačelnik Mogadishua potpisali su u četvrtak sporazum o izborima, prenosi Anadolija.

U saopćenju je navedeno kako su lideri obznanili da su riješili sporna pitanja u vezi odgođenih izbora.

Ceremonija na aerodromu

Ceremoniji potpisivanja sporazuma prisustvovao je i predsjednik Somalije Mohamed Abdullah Mohamed, čelnici dva doma parlamenta i međunarodni partneri.

Ceremonija je održana u Afasiyoniju, lociranom na Međunarodnom aerodromu Adan Adde.

“Želio bih pohvaliti predsjednike federalnih jedinica i guvernera Banadira koji su istinski pokazali visok stepen fleksibilnosti, kompromisa, strpljenja i liderstva koji su omogućili da riješimo pitanja u kratkom roku”, rekao je Roble na ceremoniji nazvavši sporazum o izborima “historijskim momentom”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO