Evropska unija će pojačati sankcije Bjelorusiji

U pripremi je četvrti paket u okviru postojećeg sankcijskog režima, kaže hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

EU namjerava napraviti dodatnu listu osoba i entiteta pod sankcijama (EPA)

Evropska unija namjerava pojačati sankcije Bjelorusiji nakon što su vlasti te zemlje prisilile Ryanairov avion na slijetanje pa u njemu uhapsile opozicionog aktivistu i njegovu partnericu, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s kolegama iz EU-a u Lisabonu.

„Dogovorili smo se da ćemo ubrzati rad na sankcijama. U pripremi je četvrti paket u okviru postojećeg sankcijskog režima“, rekao je Grlić Radman za Hinu.

EU namjerava napraviti dodatnu listu osoba i entiteta pod sankcijama, a prema riječima hrvatskog šefa diplomatije, također razmatra i nove mjere “koje će se tek razraditi a za šta će trebati određeno vrijeme”. Detalje nije otkrio.

EU optužio Bjelorusiju za otmicu

Bjelorusija nije trebala biti tema neformalnog sastanka 27 ministara vanjskih poslova EU-a  okupljenih u Lisabonu, no s obzirom na aktualna događanja oko prinudnog slijetanja aviona Ryanaira, stavljena je na dnevni red.

Bjeloruske vlasti su rekle da su u nedjelju naredile avionu koji je letio iz Grčke u Litvaniju, a u tom trenutku bio u njenom zračnom prostoru, da sleti u Minsk zbog prijetnje bombom palestinske grupe Hamas. Kad je avion sletio uhapšeni su njegovi putnici Roman Protaševič i njegova partnerica Sofia Sapega.

Hamas je odbacio da ima bilo kakve veze s prijetnjom bombom, a čelnici EU-a optužili su Bjelorusiju za državno sponzoriranu otmicu.

Izvor: Agencije