COVAX-u nedostaju i sredstva i vakcine

Navodi se kako je, za razliku od zemalja koje su odmakle u procesu vakcinacije , epidemiološka situacija u ostatku svijeta zabrinjavajuća.

Kroz program COVAX do sada isporučeno više od 70 miliona doza u 126 država i teritorija širom svijeta (EPA)

Pokretači međunarodnog programa COVAX, čija je svrha ravnomjerna distribucija vakcina protiv korona virusa, zatražili su pomoć vlada i privatnog sektora radi realizacije planirane isporuke dvije milijarde doza u 2021. godini, prenosi agencija Beta.

U apelu pokretača tog mehanizma, među kojima su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF, navodi se kako je, za razliku od zemalja koje su odmakle u procesu vakcinacije stanovništva, epidemiološka situacija u ostatku svijeta zabrinjavajuća, naročito nakon naglog širenja infekcije u Južnoj Aziji.

Naveli su da je kroz program COVAX do sada isporučeno više od 70 miliona doza u 126 država i teritorija širom svijeta i da je 35 država prve vakcine dobilo zahvaljujući tom mehanizmu.

Prijete katastrofalne posljedice

Međutim, nagli rast broja infekcija u Indiji veoma negativno se odrazio na dostavu vakcina kroz program COVAX u drugom tromjesečju ove godine, zbog čega bi do kraja juna moglo faliti 190 miliona doza u odnosu na planiran broj, a posljedice bi mogle biti katastrofalne, navodi se.

Na donatorskom samitu 21. maja obećani su milioni dolara i doza vakcina, čime je ukupan broj do sada osiguranih doza dostigao 150 miliona, navodi se i dodaje kako je sada imperativ osigurati sredstva i vakcine za siromašne zemlje na COVAX samitu 2. juna.

Da bi bila ostvariva isporuka dvije milijarde doza vakcina u 2021. i 1,8 milijardi doza za 92 siromašne zemlje do početka 2022. godine, vlade i privatni sektor hitno moraju osigurati nove izvore doza i sredstava za isporuku, navodi se u apelu.

Izvor: Agencije