Austin: Povlačenje iz Afganistana brže od planiranog

Američki vojni komandanti navode da će nadgledati i suprotstavljati se prijetnjama Al-Kaide i grupe ISIL nakon što vojnici SAD-a napuste Afganistan.

Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je u aprilu potpuno povlačenje preostalih 2.500 američkih vojnika iz Afganistana do 11. septembra (EPA)
Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je u aprilu potpuno povlačenje preostalih 2.500 američkih vojnika iz Afganistana do 11. septembra (EPA)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lloyd Austin rekao je u Kongresu da se povlačenje američkih vojnika iz Afganistana odvija nešto brže od predviđenog, ne iznoseći detalje.

Na sastanku Pododbora Predstavničkog doma za aproprijacije Austin je rekao da budžet od 715 milijardi dolara koji je Ministarstvo odbrane predložilo uključuje sredstva za razvoj sposobnosti vojske u cilju sprečavanja terorističkih napada na interese SAD-a u Afganistanu, prenosi Beta.

Suprotstavljanje prijetnjama

Američki vojni komandanti navode da će nadgledati i suprotstavljati se prijetnjama Al-Kaide i grupe Islamska država Irak i Levant nakon što vojnici SAD-a napuste Afganistan.

Predsjednik SAD-a Joe Biden naredio je u aprilu potpuno povlačenje preostalih 2.500 američkih vojnika iz Afganistana do 11. septembra, 20. godišnjice napada na New York i Washington koji su bili povod za intervenciju u toj zemlji.

Austin nije rekao kada bi povlačenje moglo da bude završeno.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO