Zvaničnik: Ruske zračne snage i mornarica otjerali britanski brod

Britanski brod navodno je, uprkos upozorenju, u oktobru prošle godine uplovio u vode oko Krima, koje Moskva smatra svojim.

Rusija je 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim, što je dovelo do sankcija i osuda sa zapada (TASS/Getty)

Ruski sigurnosni zvaničnik potvrdio je da je, u oktobru prošle godine, Moskva koristila mornaricu i zračne snage kako bi otjerala britanski ratni brod HMS Dragon iz teritorijalnih voda u blizini Krima koje smatra svojim.

Rusija je 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim, što je dovelo do sankcija i osuda sa zapada, dok Kijev tu teritoriju želi natrag.

Vladimir Kulišov, prvi zamjenik šefa ruske sigurnosne službe FSB, rekao je u četvrtak da je 13. oktobra upozorila britanski brod da ne ulazi u ruske vode u blizini južnog dijela Krima, no, on je to učinio.

Kako je dodao, HMS Dragon, dio britanske kraljevske mornarice, pozvao se na pravo za „nevini prolazak“, što je koncept prema kojem se plovilima dozvoljava tranzit kroz teritorijalne vode inostrane države na način kojim se ne šteti njen mir, red ili sigurnost.

Kapetan imao ‘loš prijem signala’

Kulišov je rekao ruskoj agenciji RIA da je Moskva tražila od broda da odmah napusti njene teritorijalne vode, na šta je kapetan broda odgovorio da ima „loš prijem signala“.

„Zajedničkom akcijom mornarice i zračnih snaga, brod je uklonjen u neutralne vode“, rekao je Kulišov.

Britansko ministarstvo odbrane nije komentiralo ove tvrdnje Kulišova.

Incident se desio u periodu tenzija između Rusije i Velike Britanije i njenih zapadnih saveznika, u vezi Ukrajine, Arktika, cyber-napada i opozicionara Alekseja Navalnog.

Izvor: Al Jazeera i agencije