Vijeće za ljudska prava UN-a pokreće istragu o zločinima u Gazi

Izrael je saopštio da neće sarađivati u istrazi, dok je Hamas pozdravio odluku Vijeća.

Un navodi da je potvrdio smrt 270 Palestinaca u Gazi (Anadolija)

Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih nacija odlučilo je u četvrtak da će pokrenuti međunarodnu istragu o zločinima počinjenim tokom napada Izraela na Gazu, koji su trajali jedanaest dana.

Sa 24 glasa za, devet protiv i 14 suzdržanih, Vijeće za ljudska prava UN-a, koje ima ukupno 47 članova, usvojilo je rezoluciju koju su predložili Organizacija islamske suradnje (OIC) i palestinska delegacija pri Ujedinjenim nacijama.

“Nacrt rezolucije je stoga prihvaćen”, rekla je Nazhat Shameem Khan, ambasadorica Fidžija, koja trenutno predsjedava Vijećem za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Odluku Vijeća Izrael je danas odbacio, a Hamas pozdravio.

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Izrael neće sarađivati u istrazi smatrajući da je to pokušaj da se “operu zločini koje je počinila teroristička organizacija Hamas”, prenosi Tanjug.

Sa druge strane, portparol Hamasa rekao je da su njihove akcije bile “legitiman otpor” i pozvao da se preduzmu “hitni koraci da se kazni” Izrael.

‘Napadi možda predstavljaju ratne zločine’

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet rekla je ranije u četvrtak da izraelski napadi na Gazu možda predstavljaju ratne zločine i da je Hamas također prekršio međunarodno humanitarno pravo raketiranjem Izraela.

Bachelet je govorila na posebnoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a, održanoj na zahtjev muslimanskih država koje su od foruma zatražile da uspostavi istražnu komisiju za istraživanje mogućih zločina i utvrđivanje zapovjedne odgovornosti.

Bachelet je rekla da je njen ured potvrdio smrt 270 Palestinaca u Gazi, na okupiranoj Zapadnoj obali i okupiranom Istočnom Jerusalemu, uključujući 68 djece.

Većina je ubijena u Gazi pod kontrolom Hamasa.

Rakete koje je ispaljivao Hamas ubile su 10 izraelskih stanovnika.

Izvor: Agencije