UN traži 95 miliona dolara hitne pomoći za Palestince

Zatražen je novac za obnovu ključnih obekata i hitne humanitarne potrebe u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali.

U napadima je oštećeno 58 obrazovanih ustanova, uključujući 285 zgrada sa više od 1.000 stanova i kancelarija  (Reuters)
U napadima je oštećeno 58 obrazovanih ustanova, uključujući 285 zgrada sa više od 1.000 stanova i kancelarija  (Reuters)

Ujedinjene nacije su danas hitno pozvale da se osigura 95 miliona dolara za Gazu u naredna tri mjeseca kako bi se zadovoljile hitne humanitarne potrebe i obnovili ključni objekti.

Kako je navedeno, to se odnosi na bolnice, škole, vodovodnu i kanalizacionu mrežu i drugu infrastrukturu uništenu ili oštećenu tokom nedavnih izraelskih napada na Gazu.

Lynn Hastings, zadužena za koordinaciju humanitarnih potreba u Gazi je, na online konferenciji za novinare apelovala na donatore da daju izdašan doprinos kako bi se pomoglo jednom milionu stanovnika, polovini populacije u pojasu Gaze.

Ona je rekla da zbog najnovijeg rata 800.000 ljudi nema redovan pristup čistoj vodi iz slavina i da se neprečišćena voda iz kanalizacije pušta u more, te da je 58 obrazovanih ustanova oštećeno, uključujući 285 zgrada sa više od 1.000 stanova i kancelarija.

Spriječiti da pomoć dođe do Hamasa

Šest bolnica i centara za zdravstvenu brigu je također oštećeno i struje ima samo šest sati na dan, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Novac je potreban za nabavku hrane, zdravstvenu brigu, lijekove i sanitetski materijal te brzu obnovu dijela infrastrukture, rekla je Hastigns, dodavši da se još uvijek procjenjuje kako bi se utvrdilo šta je prioritet.

Veći dio novca bit će namijenjen pojasu Gaze, a dio drugoj palestinskoj teritoriji okupiranoj Zapadnoj obali, uglavnom za pomoć ranjenim ljudima, za pomoć u novcu i psihosocijalnu pomoć i zaštitu.

Na pitanje kako će se osigurati da novčana pomoć ne dođe u ruke Hamasa, ona je rekla da je na snazi proces praćenja i da se sarađuje s Izraelcima i Palestinskom upravom predsjednika Mahmouda Abbasa kako bi se vidjelo može li se to poboljšati na bilo koji način.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO