Tužitelji: Zuma primio mito 700 puta

Predsjednik Južnoafričke Republike od 2009. do 2018. godine optužen je za brojne slučajeve korupcije, eketiranje, prevaru, utaju poreza i pranje novca.

Nakon što je suđenje odgođeno do 19. jula, Zuma je stotinama pristalica ispred suda rekao da „nikada ništa nije uzeo ni od koga“ (EPA)

Bivši južnoafrički predsjednik Jacob Zuma primio je mito više od 700 puta prije nego što je postao šef države, naveli su tužitelji u srijedu, na početku suđenja bivšem lideru zbog korupcije, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Zuma, predsjednik najrazvijenije afričke ekonomije od 2009. do 2018. godine, optužen je za brojne slučajeve korupcije, ali i za reketiranje, prevaru, utaju poreza i pranje novca. Optužen je, između ostalog, da je dobio mito u gotovini od francuske kompanije Tales koja proizvodi oružje.

On je negirao krivicu po svim tačkama optužnice, tvrdeći da je suđenje protiv njega politički motivirano. Ako bude osuđen, Zumi (79) bi mogla biti izrečena kazna do 25 godina zatvora.

On je u srijedu zatražio izuzeće glavnog tužitelja za koga tvrdi da je pristrasan.

Politička ličnost u usponu

Nakon što je suđenje odgođeno do 19. jula, Zuma je stotinama pristalica ispred suda rekao da „nikada ništa nije uzeo ni od koga“ i da „nije učinio ništa loše“.

Optužbe za korupciju odnose se na period kada je Zuma bio politička ličnost u usponu i na period kada je bio potpredsjednik Južne Afrike, od 1999. do 2005. godine.

U okviru istog procesa, na optuženičkoj klupi je i kompanija Tales, čiji su predstavnici negirali krivicu po optužbama za reketiranje i pranje novca.

Izvor: Agencije