Šest članica Vijeća sigurnosti osudilo presretanje aviona

Zatražena je istraga Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju i puštanje novinara na slobodu.

Šest članica Vijeća smatra da se radi o flagrantnom napadu na sigurnost međunarodne civilne avijacije i evropsku sigurnost (EPA)
Šest članica Vijeća smatra da se radi o flagrantnom napadu na sigurnost međunarodne civilne avijacije i evropsku sigurnost (EPA)

Šest zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija – Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Velika Britanija i SAD, osudilo je danas bjelorusko presretanje aviona u kojem se nalazio novinar disident ocijenivši da je to “flagrantni napad na sigurnost međunarodne civilne avijacije i evropsku sigurnost”.

Oni su izdali zajedničko saopštenje nakon što su Estonija, Francuska i Irska pokrenule pitanje incidenta sa avionom na zatvorenom sastanku Vijeća, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rusko pravo veta

Ovih šest zemalja također je zatražilo istragu Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju i puštanje na slobodu Romana Protaševiča, novinara koji se nalazio u avionu.

Međutim, akcija Vijeća sigurnosti UN-a je malo vjerovatna, navode diplomate, s obzirom na to da Rusija, koja ima pravo veta, može zaštititi svog saveznika Bjelorusiju, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO