Sanofi i GSK pokrenuli treću fazu ispitivanja vakcine

Dva proizvođača lijekova potvrdila su da će studija treće faze obuhvatiti više od 35.000 odraslih u SAD-u, Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Faza tri će biti izvedena u širokom opsegu raznolikosti geografskih područja, saopćio je Sanofi (EPA)
Faza tri će biti izvedena u širokom opsegu raznolikosti geografskih područja, saopćio je Sanofi (EPA)

Francuski Sanofi i britanski GlaxoSmithKline (GSK) pokrenuli su treću fazu ispitivanja za potencijalno kombiniranu vakcinu protiv COVID-19, za koju se nadaju da će biti odobrena do kraja 2021. godine.

Studija koju su pokrenuli Sanofi i GSK jedno je od prvih ispitivanja u kasnoj fazi koja kombinira testove za pojačivače i varijante, dok proizvođači lijekova prilagođavaju svoje strategije za borbu protiv evolutivnog korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dva proizvođača lijekova, koja su ranije ovog mjeseca izvijestila o pozitivnim privremenim rezultatima, potvrdila su da će studija treće faze obuhvatiti više od 35.000 odraslih u SAD-u, Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

‘Dvofazni pristup’

“U dvofaznom pristupu, studija će u početku istražiti efikasnost formulacije vakcine na originalni virus, dok će u drugoj fazi procijeniti drugu formulaciju na virusu B.1.351”, saopćio je Sanofi.

Virus poznat kao B.1.351 prvi put je otkriven u Južnoj Africi.

“Posljednji naučni dokazi pokazuju da stvorena antitijela protiv varijante B.1.351 mogu pružiti široku unakrsnu zaštitu protiv drugih prenosivih varijanti”, naveo je Sanofi.

Faza tri, koja će biti izvedena u širokom opsegu raznolikosti geografskih područja, također omogućava procjenu efikasnosti kandidata protiv različitih varijanti, dodao je francuski proizvođač lijekova u saopćenju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO