SAD: Republikanci predstavili prijedlog ulaganja 928 milijardi dolara

Plan šest republikanskih zastupnika, koje predvodi senatorica Shelley Moore Capito, predstavlja protu-prijedlog prošlosedmičnom planu Bijele kuće.

Bijela kuća predlaže ulaganje od 1,7 biliona dolara, što je preko 500 milijardi dolara manje od izvornog Bidenovog prijedloga (EPA)

Republikanci u Senatu predstavili su u četvrtak svoj prijedlog ulaganja u infrastrukturu, koji predviđa 928 milijardi dolara za revitalizaciju američkih cesta, mostova i širokopojasnih mreža, što su znatno manja sredstva nego u zadnjem prijedlogu predsjednika Joea Bidena, prenosi Hina.

Plan šest republikanskih zastupnika, koje predvodi senatorica Shelley Moore Capito, predstavlja protu-prijedlog prošlosedmičnom planu Bijele kuće.

Bijela kuća predlaže ulaganje od 1,7 biliona dolara, što je preko 500 milijardi dolara manje od izvornog Bidenovog prijedloga po kojemu je bilo predviđeno 2,25 biliona dolara.

Biden je smanjio predviđena sredstva kako bi dobio dvostranačku podršku u Kongresu.

“Republikanski senatori nastavljaju pregovarati u dobroj vjeri”, rekla je Capito na novinskoj konferenciji. “Postoji velika želja za dvostranačkom podrškom u američkom Senatu”, dodala je.

Bijela kuća još nije odgovorila na prijedlog

Republikanski senatori predlažu 506 milijardi dolara za ceste, mostove i druge velike projekte, uz dodatnih 98 milijardi dolara za javni prijevoz.

Riječ je o povećanju od 257 milijardi dolara, u odnosu na postojeće planove.

Republikanci predviđaju da se sredstva prethodno autorizirana za oporavak od COVID-19 preusmjere u spomenuti plan.

Bijela kuća nije još odgovorila na prijedlog, ali je zamjenica glasnogovornice Bijele kuće u srijedu poručila kako se administracija protivi ideji prenamjene već autoriziranih sredstava.

Biden je neslužbeno odredio kraj maja kao krajnji rok pregovora.

Izvor: Agencije