SAD premješta nosač aviona iz Pacifika na Bliski istok

Rijetki pokreti nosača aviona ‘USS Ronald Reagan’, koji ima sjedište u Japanu i koje se obično odvija oko Pacifika, podržali bi povlačenje američkih trupa iz Afganistana, smatraju zvaničnici.

'USS Ronald Reagan' rasteretit će nosač aviona 'USS Dwight D. Eisenhower' (EPA)
'USS Ronald Reagan' rasteretit će nosač aviona 'USS Dwight D. Eisenhower' (EPA)

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin trebalo bi u četvrtak odobriti premještanje jedinog nosača aviona sa sjedištem u azijsko-pacifičkom regionu na Bliski istok, rekla su dvojica zvaničnika odbrane za Glas Amerike (VoA).

Rijetki pokreti nosača aviona “USS Ronald Reagan”, koji ima sjedište u Yokosuki u Japanu i koje se obično odvija oko Pacifika, podržali bi povlačenje američkih trupa iz Afganistana, smatraju zvaničnici.

Raspoređivanje broda “USS Ronald Reagan” vjerovatno će značiti da SAD neće imati nosač aviona sa sjedištem u regiji, bar za vrijeme ovog raspoređivanja nosača, ali je britanska udarna grupa, predvođena nosačem aviona “HMS Queen Elizabeth”, na kojoj su stotine američkih marinaca i 10 borbenih aviona F-35 Marinskog korpusa, trenutno na putu ka pacifičkom regionu.

Dodatna zračna podrška u regiji

Prema portalu Pomorskog instituta SAD-a USNI News, ovo će biti prvi put da će udarna grupa i zračne snage sa sjedištem u Japanu operirati na Bliskom Istoku od 2003. godine, kada je nosač “USS Kitty Hawk”, sada izvan funkcije, raspoređen u Zaljev kako bi pružio zračnu podršku za rat u Iraku, prenosi Tanjug.

Pentagon je često isticao da stavlja veći fokus na indo-pacifičku regiju, u skladu s Nacionalnom strategijom odbrane za 2018. godinu, u kojoj je kao glavni prioritet navedeno neposredno nadmetanje s Kinom i Rusijom.

Najava predsjednika Joe Bidena u aprilu da će SAD povući svoje trupe iz Afganistana do 11. septembra povećala je, međutim, potrebu za kontinuiranim prisustvom nosača aviona na Bliskom istoku, kako bi se osigurala dodatna zračna podrška.

“USS Ronald Reagan” rasteretit će nosač aviona “USS Dwight D. Eisenhower”, koji je na zadatku više od tri mjeseca, a zvaničnici nisu potvrdili koliko će dugo taj brod ostati u regiji nakon dolaska zamjene.

Za sigurno povlačenje iz Afganistana

Sekretar za medije Pentagona John Kirby odbio je potvrditi ovo raspoređivanje, rekavši da Pentagon ne govori unaprijed o kretanju brodova.

“Jedino što bih dodao je da se sekretar za odbranu pobrinuti da general Austin Scott Miller ima prave mogućnosti na raspolaganju kako bi se pobrinuo da se povlačenje iz Afganistana izvrši na siguran, uredan i osmišljen način”, rekao je Kirby.

Prošle sedmice mornarica je saopćila da je “USS Ronald Reagan” napustio Japan zbog razmještanja “u indo-pacifičku regiju”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO