RSF: Bjeloruski novinari u katastrofalnoj situaciji

Na listi RSF-a o slobodi štampe, Bjelorusija je na 158. mjestu od 180 zemalja, Rusija je na 150., a Litvanija na 28. mjestu.

Deloire je u Litvaniji podnio krivičnu prijavu protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u ime RSF-a, organizacije koja brani slobodu štampe širom svijeta (EPA)

Bjeloruski novinari suočeni su sa “katastrofalnom situacijom”, izjavio je u četvrtak u Vilniusu generalni sekretar Reportera bez granica (RSF) Christophe Deloire.

On je nakon sastanka sa litvanskim tužiocima istakao da je došao u Vilnius “u znak podrške bjeloruskim novinarima”, prenosi Beta.

Litvansko tužilaštvo je otvorilo istragu pošto su bjeloruske vlasti preusmjerile avion Ryanaira, koji je letio na relaciji Atina-Vilnius, ka aerodromu u Minsku nakon čega je uhapšen opozicionar Roman Protaševič.

Evropska unija je zbog toga zatvorila svoj zračni prostor i aerodrome za bjeloruske avione i preporučila evropskim aviokompanijama da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije.

Deloire je u Litvaniji podnio krivičnu prijavu protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u ime  RSF-a, organizacije koja brani slobodu štampe širom svijeta.

“Važno je da razmotrimo kako da u budućnosti pružimo veoma konkretnu podršku bjeloruskim novinarima  koji su danas u katastrofalnoj situaciji”, rekao je on.

Postizanje rezultata

Poljska, u kojoj je registriran avion kompanije Ryanair, kako navode poljski mediji, također je otvorila istragu o tom incidentu.

“U ovom slučaju, ako želimo da postignemo rezultate, izdejstvujemo oslobađanje novinara koji je sada u pritvoru, zaustavimo represiju nad novinarima i generalno nad civilnim društvom u Bjelorusiji, očigledno treba politički pritisak, potrebne su ekonomske sankcije protiv država, a onda i pravosudni postupak”, rekao je on.

Potrebno je da “oni koji su doprinijeli tome, jednog dana budu osuđeni, budu pred zakonom suočeni sa odgovornošću. Uključujući i bjeloruskog predsjednika Lukašenka”, poručio je Deloire.

Na listi RSF-a o slobodi štampe, Bjelorusija je na 158. mjestu od 180 zemalja, Rusija je na 150. mjestu, a Litvanija na 28. mjestu.

Izvor: Agencije