Prijetnja bombom poslana nakon što su bjeloruske vlasti primorale avion da sleti

Poruka sa navodnom Hamasovom prijetnjom poslana je 24 minute nakon što su vlasti upozorile avion o prijetnji bombom.

Belavia je do 30. oktobra morala otkazati letove u osam zemalja (EPA)

Prijetnja bombom koju su bjeloruske vlasti navele kao razlog prisilnog slijetanja aviona Ryanaira s bjeloruskim disidentom poslana je nakon što je naređeno spuštanje, objavila je u četvrtak telekomunikacijska kompanija Proton Technologies AG.

Bjeloruske vlasti rekle su da su u nedjelju naredile avionu koji je letio iz Grčke u Litvaniju, a u tom trenutku bio u njenom zračnom prostoru, da sleti u Minsk zbog prijetnje bombom palestrinske grupe Hamas.

Kad je avion sletio, uhapšeni su putnici Roman Protaševič i njegova partnerica Sofia Sapega.

Hamas je odbacio da ima bilo kakve veze s prijetnjom bombom, a evropski čelnici optužili su Bjelorusiju za državno sponzoriranu otmicu.

Bjeloruski čelnik Aleksander Lukašenko tvrdio je da su bjeloruske vlasti primile poruku upozorenja iz Švicarske o bombi na Ryanairovom letu te da su zbog toga naredile slijetanje.

‘Bez vjerodostojnih dokaza’

Švicarski pružatelj usluga interneta Proton Technologies AG objavio je da nije vidio „vjerodostojne dokaze“ da su bjeloruske vlasti doista primile tu poruku prije nego što su izdale naredbu.

Londonska istraživačka grupa Dossier Center u srijedu je objavila e-mail s navodnom prijetnjom Hamasa.

Ta je poruka poslana 24 minute nakon što su bjeloruske vlasti upozorile avion o prijetnji bombom, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Evropske države oštro su reagirale na taj bjeloruski čin, pozvavši svoje aviokompanije da ne lete iznad i u Bjelorusiju, dok je bjeloruska nacionalna aviokompanija Belavia u četvrtak rekla da je bila prisiljena otkazati letove u osam država u periodu od 27. do 30. maja.

Belavia je do 30. oktobra morala otkazati letove u Varšavu, Milano, Rim, Amsterdam, Frankfurt, Berlin, Minhen, Hannover, Beč, Brisel, Barcelonu i Kalinjingrad.

Ta je kompanija ranije objavila da su joj zabranjeni letovi u Litvaniju, Latviju, Francusku, Švedsku, Veliku Britaniju, Finsku, Češku i Ukrajinu.

Izvor: Agencije