Obavještajna zajednica SAD-a priznala da ima dvije teorije o izvoru COVID-a 19

Obavještajna zajednica SAD-a ne zna tačno gdje, kada i kako je prvobitno prenesen virus COVID-a 19 ali se usredotočila u vezi dva vjerovatna scenarija.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da je američka obavještajna zajednica podijeljena u pitanju porijekla korona virusa i je li prešao sa zaražene životinje na čovjeka ili se radi o nesreći u laboratoriju (EPA)

Obavještajna zajednica SAD-a u četvrtak je priznala da su njene agencije imale dvije teorije od kuda je potekao COVID-19, jednu po kojoj je potekao od kontakta ljudi sa zaraženim životinjama i drugu o mogućoj nesreći laboratoriju kao izvoru globalne pandemije.

“Obavještajna zajednica ne zna tačno gdje, kada i kako je prvobitno prenesen virus COVID-a 19 ali se usredotočila u vezi dva vjerovatna scenarija”, saopćio je ured direktorice za nacionalne obavještajne službe SAD-a, dodavši da veći dio obavještajne zajednice vjeruje da “nema dovoljno informacija za procjenu koji je scenarij vjerojatniji”, prenosi Hina.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u srijedu da je američka obavještajna zajednica podijeljena u pitanju porijekla korona virusa i je li prešao sa zaražene životinje na čovjeka ili se radi o nesreći u laboratoriju.

Biden je rekao da je zatražio nastavak istrage izbijanja pandemije COVID-a 19.

Kineska ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama ranije u četvrtak je saopćila da politiziranje porijekla COVID-a 19 koči istragu, nakon Bidenovih izjava.

Pritisak na Kinu

Dok se Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priprema za početak druge faze istraga o porijeklu korona virusa koji izaziva COVID-19, Kina je bila pod pritiskom da međunarodnim istražiteljima pruži veći pristup, usred nekoliko nedavnih izvještaja koji sugeriraju da je virus “pobjegao” iz laboratorije specijalizirane za istraživanje korona virusa u gradu Wuhan.

Kina je više puta porekla da je laboratorija odgovorna, te da SAD i druge zemlje pokušavaju odvratiti pažnju od vlastitih neuspjeha u suzbijanju virusa.

Ambasada je u četvrtak saopćila kako su “neke političke snage fiksirane na političku manipulaciju i traženje krivca”. Kina podržava “sveobuhvatno istraživanje svih ranih slučajeva COVID-a 19 pronađenih širom svijeta i temeljitu istragu nekih tajnih baza i bioloških laboratorija u cijelom svijetu”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Agencije