Njemačka i Norveška pustile u rad podmorski energetski kabal

Projekat vrijedan dvije milijarde eura, nazvan Nordlink, omogućiće Njemačkoj da viškove električne energije iz svojih vjetroparkova izvozi u Norvešku.

Kabal dug 623 kilometra prolazi od sjeverne nemačke države Schleswig-Holstein ispod Sjevernog mora do mjesta Tonstad na jugu Norveške (EPA)

Njemačka i Norveška su danas pustile u rad novi podmorski kabal koji direktno povezuje električne mreže dvije zemlje, ocjenjujući taj čin kao ključni korak u evropskim naporima za prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, prenosi Tanjug.

Projekat vrijedan dvije milijarde eura (2,4 milijarde dolara), nazvan Nordlink, omogućiće Njemačkoj da viškove električne energije iz svojih vjetroparkova izvozi u Norvešku, gdje se može skladištiti u ogromnim rezervoarima koje posjeduje hidroenergetski sistem ove nordijske zemlje, izvještava agencija AP.

U periodima kada nema vjetra, a time ni proizvodnje, električna energija se može puštati u njemačku mrežu iz norveških rezervoara kako bi se zadovoljila njemačka potražnja.

Kabl dug 623 kilometra

„Ovim postavljamo putokaz za savremeno snabdijevanje Evrope energijom“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na virtuelnoj ceremoniji zvaničnog priključenja kabla na energetsku mrežu.

Kabal dug 623 kilometra prolazi od sjeverne njemačke države Schleswig-Holstein ispod Sjevernog mora do mjesta Tonstad na jugu Norveške.

Operateri kažu da može da transportuje dovoljno električne energije za snabdijevanje 3,6 miliona domaćinstava odjednom.

Izvor: Agencije