Macron u Ruandi priznao ulogu svoje države u genocidu

Francuski predsjednik je pristao otvoriti arhive o Ruandi bivšeg čelnika Francoisa Mitteranda, koji je bio na vlasti u doba genocida.

Franuski predsjednik Emmanuel Macron i predsjednik Raunade Paul Kagame (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je rekao da priznaje ulogu svoje države u genocidu u Ruandi, tražeći oprost tokom posjete Kigaliju, prijestolnici te afričke države koja krivi i Francusku za masovna ubistva 1994. godine.

„Samo oni koji su prošli tu noć mogu možda oprostiti“, rekao je Macron u memorijalnom kompleksu Gisozi u kojem je pokopano 250 hiljada žrtava genocida.

„Ponizno i s poštovanjem stojim uz vas danas i stigao sam kako bi priznao opseg naših odgovornosti“.

„Francuska ima ulogu, povijest i političku odgovornost u Ruandi“, ostala je „uz genocidni režim“, no „nije bila suučesnik“ u ubistvima, rekao je Macron, a prenosi Le Monde.

Posjet francuskog čelnika dolazi nakon što je u martu francuski istraživački odbor objavio izvještaj u kojem piše da je kolonijalni stav zaslijepio francuske dužnosnike u Ruandi te da francuska vlada ima “ozbiljnu i veliku“ odgovornost jer nije predvidjela tamošnje krvoproliće.

U izvještaju se tvrdi kako Francuska nije direktno kriva za smrt više od 800.000 Tutsija i Hutua, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Francuska bila svjesna genocida

Predsjednik Ruande Paul Kagame, koji je ranije kazao da je Francuska sudjelovala u genocidu, prošle je sedmice rekao da izvještaj “mnogo znači“ stanovnicima Ruande.

Oni “možda neće zaboraviti, ali će oprostiti“ Francuskoj zbog njene uloge u tom sukobu, rekao je Kagame, pripadnik etničke skupine Tutsija i najmoćniji čovjek Ruande od kako je njegova vojska pobunjenika stala na kraj ubijanjima koje su provodile skupine vjerne vladi Hutua.

Macron, koji pokušava udaljiti Francusku od njene kolonijalne ostavštine, u aprilu je pristao otvoriti arhive o Ruandi bivšeg francuskog predsjednika Francoisa Mitteranda, koji je bio na vlasti u doba genocida.

Nedugo potom Ruanda je objavila svoj izvještaj, u kojem piše da je Francuska bila svjesna da je genocid u pripremi te da ga je omogućila time što je nastavljala podržavati tadašnjeg predsjednika Juvenala Habyarimanu.

Upravo je rušenje Habyarimaninog aviona, pri čemu je on poginuo, pokrenulo 100 dana pokolja.

“Francuski dužnosnici su naoružavali, savjetovali, obučavali, opremali i štitili vladu Ruande“, piše u tom izvještaju, pa se dodaje da je Francuska godinama pokušavala prikriti svoju ulogu.

Elizejska palača je prošle sedmice objavila da će Macron imenovati novog ambasadora u Ruandi, prvog od 2015. godine.

Ulice Kigalija, prijestolnice te afričke države, u četvrtak su bile mirne, bez postavljenih natpisa ili zastava, uobičajenih u vrijeme posjeta inozemnih čelnika.

Građani se nadaju izvinjenju

Velik dio stanovnika Ruande očekivao je današnje izvinjenje francuskog čelnika.

“Želim da traži oprost za to što je Francuska činila 1994. godine“, rekla je ranije Henriette Uwase, 28-godišnja prodavačica manga, koja je imala dvije godine kad su joj ubijeni otac i dva brata.

Ruanđane ljuti i što provoditelji genocida žive u inozemstvu, kazao je Alain Gauthier, koji sa svojom suprugom, pripadnicom Tutsija koja je u genocidu izgubila majku i druge članove porodice, lovi takve pojedince.

“Oni koji su izvršili genocid i ugodno žive u Francuskoj moraju završiti pred sudom“, dodao je.

Posljednja posjeta francuskog čelnika Ruandi bila je 2010. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada