Khamenei podržao diskvalifikaciju umjerenih kandidata

Savjet čuvara, koji provjerava kandidate, odobrio je kandidaturu sedam od 592 potencijalnih kandidata na predsjedničkim izborima i Iranu.

Ali Khamenei je pozvao građane da izađu na izbore (EPA - Ilustracija)
Ali Khamenei je pozvao građane da izađu na izbore (EPA - Ilustracija)

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Khamenei, podržao je diskvalifikaciju umjerenih i konzervativnih kandidata koji su se željeli kandidirati na predsjedničkim izborima u junu od Savjeta čuvara, javila je u četvrtak državna televizija.

Savjet čuvara, koji provjerava kandidate, odobrio je kandidaturu sedam od 592 potencijalnih kandidata, uključujući tvrdolinijaškog šefa pravosuđa Ebrahima Raisija, dok je isključio njegove rivale iz trke za mjesto šefa države, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zvanične ankete, uključujući onu koju je u maju uradila iranska državna televizija, sugeriraju da će odziv birača biti samo 30 procenata, znatno niže nego na prošlim izborima.

Aktivisti pozivaju na bojkot izbora

Khamenei je pozvao građane Irana da izađu na izbore, koje mnogi vide kao test legitimnosti vjerskih lidera države u vrijeme sve veće ljutnje stanovnika zbog ekonomskih teškoća i ograničenih političkih sloboda.

“Draga državo Iran, ne obraćajte pažnju na one koji kažu da su izbori beskorisni… Rezultat izbora traje godinama… Učestvujte u izborima“, poručio je vrhovni iranski lider.

Aktivisti pozivaju na bojkot izbora s oznakom #NoToIslamicRepublic, koja se proteklih sedmica dijeli među Irancima kako u državi, tako i širom svijeta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO