Hamas: Nećemo ni centa uzeti od pomoći za Gazu

Šef političkog krila pokreta u Gazi najavio „transparentnu i nepristranu“ raspodjelu pomoći.

Najmanje 254 osobe (66 djece) su ubijene u Gazi tokom izraelskog 11-dnevnog bombardiranja palestinske teritorije iz zraka, sa kopna i sa mora (EPA)

Palestinski pokret Hamas obećao je da neće uzeti „nijedan cent“ od međunarodne pomoći namijenjene za obnovu Pojasa Gaze, opkoljene palestinske teritorije, nakon 11-dnevnog izraelskog bombardiranja.

Yahya Sinwar, šef političkog krila pokreta u Gazi, u srijedu je najavio „transparentnu i nepristranu“ raspodjelu pomoći.

„Pozdravljamo svaki međunarodni ili arapski napor za obnovu Pojasa Gaze. Ističem našu posvećenost da nećemo uzeti ni jedan cent namijenjen za obnovu i humanitarnu pomoć. Nismo centa uzeli ni u prošlosti“, istakao je on.

Njegov istup dolazi dan nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken najavio pomoć SAD-a u obnovi Gaze, ali istakao kako pomoć ne smije doći do Hamasa koji vlada ovom palestinskom teritorijom.

Britanska pomoć

Amerikanci planiraju sarađivati sa Palestinskim vlastima (PA), sa sjedištem u Ramallahu (okupirana Zapadna obala) i sa predsjednikom Mahmoudom Abbasom na čelu, sa željom da smanje opasnost jačanja Hamasa koga tretiraju kao „terorističku organizaciju“.

Sinwar je rekao kako Blinkenova izjava ima za cilj povećanje jaza između Hamasa i PA-a, ali i dodao kako to neće utjecati na odnose rivalskih palestinskih frakcija.

U srijedu je i britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab na Twitteru objavio kako će Velika Britanija dati 3,2 miliona funti (4,5 miliona dolara) hitne pomoći UN-ovoj Agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) kako bi se pomoglo nastradalima u Gazi.

Kako navode zdravstvene vlasti, najmanje 254 osobe (66 djece) su ubijene u Gazi tokom izraelskog 11-dnevnog bombardiranja palestinske teritorije iz zraka, sa kopna i sa mora. Najmanje 12 osoba, od čega dvoje djece, je poginulo u Izraelu od raketnih napada Hamasa i drugih oružanih grupa iz Gaze, kažu izraelske vlasti.

Izvor: Agencije