Boris Johnson odbacio optužbe bivšeg savjetnika

Johnson je rekao da je morao donijeti “niz nevjerojatno teških odluka tokom zdravstvene krize”.

Britanski premijer je odbacio optužbe Dominica Cummingsa (EPA)
Britanski premijer je odbacio optužbe Dominica Cummingsa (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson odgovorio je u četvrtak na teške optužbe za nesposobnost upravljanja pandemijom korona virusa koje je dan ranije izrekao njegov bivši savjetnik Dominic Cummings, ustvrdivši da je poduzeo sve da spasi živote, prenosi Hina.

Šef vlade, koji je u četvrtak ujutro posjetio jednu bolnicu u Essexu, rekao je da je morao donijeti “niz nevjerojatno teških odluka tokom te zdravstvene krize” i naglasio da ih je “u svakoj etapi vodila odlučnost u spašavanju života”.

U srijedu tokom sedam sati saslušanja pred parlamentarnim povjerenstvom, njegov bivši savjetnik Dominic Cummings je napao vladino vođenje pandemije u kojoj je u Velikoj Britaniji umrlo blizu 128.000 ljudi, najviše u Evropi.

Šest mjeseci nakon njegovog odlaska izazvanog unutrašnjim borbama, Cummings (49), mozak kampanje za Brexit 2016. i arhitekt jasne pobjede Borisa Johnsona na parlamentarnim izborima u decembru 2019., bio je nemilosrdan prema premijeru i nazvao ga “nesposobnim”.

Cummings drži da se mogla izbjeći smrt “desetaka hiljada” ljudi

On tvrdi da je konzervativni čelnik ignorirao savjete naučnika i prekasno shvatio ozbiljnost situacije. Cummings je optužio vladu da nije zaštitila korisnike domova penzionera od epidemije i da im je nakon hospitalizacija dozvolila povratak u domove i to bez testiranja na COVID-19, čime su proširili virus.

“Ono što se dogodilo u domovima penzionera je tragično, ali učinili smo sve što smo mogli da zaštitimo javnozdravstvene službe kako bi smanjili prijenos, uz saznanja koja smo imali”, branio se u četvrtak Boris Johnson.

“Na početku pandemije nismo znali kako se virus može asimptomatski prenositi i to je jedan od razloga što smo imali nekih problema u domovima umirovljenika”, dodao je.

Cummings drži da se mogla izbjeći smrt “desetaka hiljada” ljudi, i ta tvrdnja je osvanula na naslovnicma nekoliko dnevnih listova u četvrtak. Cummings je na saslušanju također optužio ministar zdravstva Matta Hancocka “da je više puta lagao na sastancima i javno i da bi trebao biti otpušten”, na što je ministar odvratio da se radi o “lažnim i neutemeljenim optužbama”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO