Bachelet: Izraelski udari po Gazi mogli bi predstavljati ratni zločin

Čelnica Ujedinjenih naroda za ljudska prava kaže kako ne vidi nikakvog dokaza da su civilne zgrade u Gazi pogođene u izraelskim zračnim udarima bile korištene u vojne svrhe.

Michelle Bachelet: Hamasov čelnici se moraju suzdržati od neselektivnog ispaljivanja raketa na Izrael (EPA)

Čelnica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je u četvrtak da bi izraelski smrtonosni zračni udari po Gazi mogli predstavljati ratni zločin ukoliko se pokaže da su bili nesrazmjerni.

Otvarajući vanrednu sjednicu Vijeća UN-a za ljudska prava, sazvanu na zahtijev muslimanskih zemalja, izjavila je kako ne vidi nikakvog dokaza da su civilne zgrade u Gazi pogođene u izraelskim zračnim udarima bile korištene u vojne svrhe.

U Gazi je ubijeno 248 Palestinaca

“Ukoliko se pokažu nesrazmjernim, takvi napadi mogli bi predstavljati ratni zločin“, poručila je Bachelet 47-članom Vijeću UN-a za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

Također je zatražila od Hamasovih čelnika da se suzdrže od neselektivnog ispaljivanja raketa na Izrael, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Tokom posljednjeg izraelskog raketiranja, u Gazi je ubijeno 248 Palestinaca, među kojima 66 djece, prema lokalnim izvorima.

U Izraelu su Hamasove rakete ubile 12 ljudi, među kojima i jedno dijete, prema izraelskim izvorima.

Izvor: Agencije