Austrija 4. juna uvodi ‘zeleni pasoš’

Putem QR koda ili kao PDF dokument će biti dokaz da je neko vakcinisan protiv korona virusa, negativno testiran na bolest ili da je preležao COVID-19.

Zeleni pasoš bit će ubuduće „ulaznica“ u ugostiteljske objekte, hotele, pozorišta, kina, bazene... (EPA)
Zeleni pasoš bit će ubuduće „ulaznica“ u ugostiteljske objekte, hotele, pozorišta, kina, bazene... (EPA)

Austrija od 4. juna uvodi „domaću“ verziju takozvanog „zelenog pasoša“, pošto je Parlament donio odluke koje to omogućavaju, prenosi agencija Tanjug.

Glasovima vladajućih partija – Narodne partije (OVP) i Zelenih, kao i opozicione Socijaldemokatske partije (SPO) i Neos-a, uz protivljenje Slobodarske partije (FPO) usvojena je pravna osnova za uvođenje „zelenog pasoša“.

Zeleni pasoš, prema odluci Parlamenta, će putem QR koda ili kao PDF dokument biti dokaz da je neko vakcinisan protiv korona virusa, negativno testiran na bolest ili da je preležao COVID-19.

Ustavne slobode

Radi se o austrijskoj verziji koja će biti, kako je najavljeno, kompatibilna sa onom Evropske unije koja treba olakšati putovanje unutar Unije od 1. jula.

Samo se FPO izjasnio protiv „zelenog pasoša“, smatrajući da on narušava Ustavom garantirane osnovne slobode građana.

Zeleni pasoš bit će ubuduće „ulaznica“ u ugostiteljske objekte, hotele, pozorišta, kina, bazene…

Ministarstvo zdravlja Austrije dobilo je nalog da uspostavi elektronski servis preko kojeg će se izdavati certifikati na nacionalnom nivou, ali koji mora biti kompatibilan sa EU.

Podaci u certifikatu

Zakon, koji je usvojen, jasno utvrđuje koji će podati biti u certifikatu, a to su ime, prezime, datum rođenja, vrsta testa, vakcine, dok će rok važenja certifikata biti određen uredbom na osnovu aktuelnih naučnih saznanja.

Prikupljanjem raznih zdravstvenih podataka Ministarstvo zdravlja imat će mogućnost provoditi epidemiološki nadzor, kao i nadgledanje djelotvornosti mjera, navode agencije.

Ministar zdravlja je dobio mogućnost da zatraži sve podatke iz registra o vakcinaciji, kao i bolestima koje se moraju prijaviti sa ciljem poboljšanja upravljanja krizom.

Izvor: Agencije

Povezane

Najavljeno je kako će se nova uredba orijentirati na klasifikaciju rizičnih regija na osnovu liste Evropske agencije za zdravstvo.

11 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO