Vođa Hamasa potvrdio pogibiju 80 boraca u izraelskim napadima

Yehiyeh Sinwar je porekao izraelske tvrdnje da su deseci njegovih pripadnika poginuli 13. maja.

Među poginulim je 57 pripadnika vojnog krila Hamasa, rekao je Yehiyeh Sinwar (EPA)
Među poginulim je 57 pripadnika vojnog krila Hamasa, rekao je Yehiyeh Sinwar (EPA)

Vođa organizacije Hamas u Pojasu Gaze, Yehiyeh Sinwar, izjavio je danas da je 80 njegovih boraca poginulo tokom jedanaestodnevnog rata s Izraelom, okončanog u petak.

Sinwar je za AP rekao da je među poginulim 57 pripadnika vojnog krila Hamasa i 22 iz manje organizacije Islamski džihad, te jedan pripadnik Narodnih komiteta otpora, prenijela je Beta.

S druge strane, u 11-dnevnom ratu u Izraelu je poginulo 12 ljudi.

Kao i u ranije, broj civilnih žrtava je predmet spora Izraela i Palestinaca.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu tvrdio je da je na drugoj strani poginulo 200 ljudi, ali nije pružio nikakve dokaze za to.

Međunarodni krivični sud je pokrenuo istragu mogućih ratnih zločina od strane Hamasa i Izraela, uključujući mogućnost da je Izrael prekomjerno upotrijebio silu, a da su rakete iz Gaze ispaljivane nasumično.

Izraelsko bombardovanje tunela

Izraelski zvaničnici kažu da su civilne žrtve nenamjerne i da je vojska ulagala veliki napor da ih izbjegne, te optužuju Hamas da dovodi civile u opasnost, ispaljujući rakete iz civilnih područja i izazivajući izraelsku odmazdu.

Sinwar je također porekao izraelske tvrdnje da su deseci njegovih pripadnika poginuli 13. maja kada je Izrael nagomilao snage na granici.

Neki mediji su objavili da je počela kopnena ofanziva, ali se ispostavilo da je to bio trik u namjeri da se pripadnici Hamasa sakriju u tunele koje je Izrael potom bombardovao.

Iako je Izrael tvrdio da je tada bilo mnogo žrtava, Sinwar je rekao da je Hamas shvatio da se radi o triku i naredio svojim pripadnicima da izađu iz tunela, te tada niko nije poginuo.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO