UN poziva Izrael da otvori granične prelaze za liječenje Palestinaca

Prelaz Erez je od 11. maja otvoren za međunarodne humanitarne radnike, ali je zatvoren za Palestince.

Tokom 11-dnevnog izraelskog raketiranja, u Gazi je ubijeno skoro 250 Palestinaca, među kojima 66 djece (Anadolija)

Ujedinjeni narodi pozvali su Izrael da u potpunosti otvori prelaze Karem Abu Salem i Beit Hanoun (Erez) za Palestince kako bi mogli dobiti medicinsku pomoć i humanitarne potrepštine.

Stephane Dujarric, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa, rekao je da je prelaz Erez od 11. maja otvoren za međunarodne humanitarne radnike, ali zatvoren za Palestince, među kojima su palestinski humanitarni radnici i oni koji trebaju napustiti Gazu radi liječenja.

Pozivajući na potpuno otvaranje svih graničnih prelaza prema Gazi, Dujarric je kazao novinarima da ih treba držati otvorenima za humanitarnu pomoć i Palestince kojima treba liječenje, prenosi Anadolija.

 

“Ponovo ističemo potrebu da se otvore i ostanu otvoreni svi prelazi u Gazu. To je neophodno za ulazak humanitarnih zaliha, uključujući gorivo za osnovne usluge i zalihe za suzbijanje širenja COVID-19. Otvaranje prelaza također će osigurati izlaz pacijentima kojima je potrebno liječenje i prelazak palestinskog humanitarnog osoblja”, rekao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Tokom 11-dnevnog izraelskog raketiranja, u Gazi je ubijeno skoro 250 Palestinaca, među kojima 66 djece, prema palestinskim izvorima, a hiljade ljudi je povrijeđeno.

Na izraelskoj strani su rakete Hamasae ubile 12 ljudi.

Izvor: Agencije