Teksas će odobriti posjedovanje oružja bez dozvole

Ova savezna američka država ima jedan od najblažih zakona o nošenju oružja, a dozvolu za nošenje pištolja ima oko 1,6 miliona ljudi.

Guverner Greg Abbott je rekao da će potpisati zakon (AP)

Teksas se sprema ukloniti posljednju prepreku za nošenje oružja bez dozvole, a nakon što su zastupnici ove američke savezne države dozvolili građanima da poseduju pištolje bez dozvole, kao i policijske provere i obaveznog treninga koji je ranije bio neophodan za dobijanje licence.

Parlament, mahom ispunjen republikancima, odobio je zakon u ponedeljak i proslijedio ga guverneru države Teksas Gregu Abbott, koji je rekao da će ga potpisati uprkos primjedbama raznih udruženja predstavnika zakona, koji smatraju da će ovakva odluka ugroziti javnu sigurnost i policiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na američke medije.

Jedan od najblažih zakona

Grupe za kontrolu oružja se, također, protive takvim mjerama te podsjećaju na historiju masovnih pucnjava, uključujući onu u supermarketu Wallmart u El Pasu, zatim u crkvi u Sutheralnd Springsu i u srednjoj školi pored Houstona.

Teksas već ima jedan od najblažih zakona o nošenju oružja u SAD-u, a dozvolu za nošenje pištolja ima oko 1,6 miliona ljudi.

Izvor: Agencije