Švicarska odustala od sporazuma sa EU

Švicarska vlada je odlučila da odustane od sporazuma sa EU-om zbog oštrog protivljenja u zemlji prema tom aktu koji bi pojednostavio i ojačao veze sa najvećim švicarskim trgovinskim partnerom.

Udaljavanje od najvećeg trgovinskog partnera bi moglo da poremeti i ugrozi članstvo Švicarske na zajedničkom evropskom tržištu (EPA)

Švicarska vlada je odlučila u srijedu da odustane od sporazuma sa Evropskom unijom zbog oštrog protivljenja u zemlji prema tom aktu koji bi pojednostavio i ojačao veze sa najvećim švicarskim trgovinskim partnerom, javlja Reuters.

Vlada je zaključila da su i dalje ostale značajne razlike između Švicarske i Evropske unije u pogledu ključnih aspekata sporazuma, prenosi Tanjug.

“Stoga nisu ispunjeni uvjeti za potpisivanje sporazuma”, saopšteno je iz vlade nakon sjednice na kojoj je razmatran plan daljih koraka povodom dugotrajnog ćorsokaka sa Briselom.

“Federalno Vijeće (vlada) donijelo je danas odluku da ne potpiše sporazum i obavijestilo o toj odluci EU. Time se pregovori o nacrtu InstA (sporazum) okončavaju”, navodi se u saopštenju.

Neuspjeh u pregovorima

Dvije strane nisu uspjele na samitu prošlog mjeseca da otklone razlike u vezi sa sporazumom koji se fokusira na pet oblasti: slobodno kretanje ljudi, civilnu avijaciju, kopneni transport, uzajamno priznavanje industrijskih standarda i obrađena poljoprivredna dobra, podsjeća Reuters.

Švicarska je insistirala na većim ustupcima vezanim za pitanja državne pomoći, radnih propisa i prava građana.

Udaljavanje od najvećeg trgovinskog partnera bi moglo da poremeti i ugrozi članstvo Švicarske na zajedničkom evropskom tržištu, ocjenjuje britanska agencija.

Izvor: Agencije