S. Arabija zabranila izraelskom komercijalnom avionu ulazak u zračni prostor

Putnici su vraćeni kući ili su smješteni u hotele nakon što avion Israira nije dobio dozvolu da preleti preko Saudijske Arabije na putu prema Dubaiju.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da da je do otkazivanja leta Israira došlo zbog "tehničkog kvara" (EPA)

Saudijske vlasti odbile su da daju izraelskoj aviokompaniji dozvolu da jedan od njenih aviona proleti kroz zračni prostor zemlje na putu ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zbog čega je otkazan let između Tel Aviva i Dubaija u utorak, objavili su izraelski mediji.

Avion Israira, druge najveće izraelske aviokompanije, bio je prizemljen na Ben Gurion aerodromu u Tel Avivu pet sati nakon što su saudijske zračne vlasti odbile dati dozvolu da preleti preko Saudijske Arabije.

Petosatni let do Dubaija je na kraju otkazan i putnici su otišli kući ili su smješteni u hotele.

Međutim, avioni druga dvije izraelske kompanije, El Al i Arkeia, dobili su odobrenje za let preko Saudijske Arabije u utorak popodne na putu prema i iz Dubaija.

‘Tehnički kvar’

Flightradar24, web stranica za praćenje letova uživo, pokazuje da su tri leta kompanija Israir, FlyDubai i El Al trenutno zakazana u četvrtak između Tel Aviva i Dubija.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da da je do otkazivanja leta Israira došlo zbog “tehničkog kvara”.

U septembru je Saudijska Arabija najavila da će dozvoliti ulazak komercijalnih letova između Izraela i UAE-a u njen zračni prostor, a ta odluka je stupila na snagu u decembru.

Krajem augusta, avion izraelskog El Ala sa američkom i izraelskom delegacijom je letio saudijskim zračnim prostorom na putu od Tel Aviva do Abu Dhabija, što je bio prvi zvanični let Izraela na saudijskom nebu.

Normalizacija odnosa

Odluka Rijada da dozvoli izraelskim avionima ulazak u saudijski zračni prostor desila se nakon što su UAE i Bahrein zvanično normalizirali odnose sa Izraelom pod pokroviteljstvom SAD-a.

Ranije je Saudijska Arabija zabranjivala letove iz i ka Izraelu, ali je od 2018. dozvolila Air Indiji da leti njenim nebom do Tel Aviva, što se tada smatralo znakom da su se neformalni odnosi kraljevstva i Izraela poboljšali.

Dok Rijad nema zvanične veze sa Izraelom, smatra se da princ prijestolonasljednik Mohammad bin Salman pokušava da normalizira odnose.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada