Papa poljubio tetovirani broj preživjele iz Auschwitza

Lidija Maksymowicz preživjela je medicinske eksperimente doktora Josefa Mengelea u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu.

Maksymowicz i njena porodica odvedeni su iz svoga doma u Bjelorusiji u nacistički logor smrti u Poljskoj u decembru 1943. godine (EPA)

Papa Franjo poljubio je broj tetoviran na ruci žene koja je preživjela medicinske eksperimente u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitzu kada se s njome susreo.

Papa je pažljivo slušao dok mu je poljski svećenik koji je bio u pratnji Lidije Maksymowicz (80) pričao njenu priču, prenosi Hina.

Ona je potom zasukala lijevi rukav kako bi mu pokazala broj 70072. On ga je poljubio, a ona ga je potom zagrlila.

Maksymowicz i njena porodica odvedeni su iz svoga doma u Bjelorusiji u nacistički logor smrti u Poljskoj u decembru 1943. godine, kratko prije njenog trećeg rođendana.

Djevojčica je stavljena u dječje barake, gdje je s drugima bila podložena medicinskim eksperimentima doktora Josefa Mengelea, prema dokumentarcu koji je snimljen o njenom životu.

Nakon oslobođenja logora 1945, ruski vojnici pretpostavili su da je Lidijina majka Anna, tetovirana brojem 70071 mrtva. Posvojena je i odgojena u poljskoj katoličkoj porodici.

Opasnosti ekstremizma i populizma

Rođena kao Ljudmila Bočarova, nije znala da je njena biološka majka preživjela i njih dvije kratko su se našle prije majčine smrti početkom 1960-ih.

Maksymowicz, koja živi u Krakovu, tema je dokumentarnog filma naziva “70072: Djevojčica koja nije mogla mrziti. Istinita priča Lidije Maksymowicz.”

Često se sastaje s mladima u školama kako bi pričala o opasnostima ekstremizma i populizma.

Nacisti i njihovi saveznici su u okupiranoj Evropi ubili su oko šest miliona Jevreja. Više od milion osoba, uglavnom Jevreja, usmrtili su u Auschwitzu. Većinu su ih ubijali u plinskim komorama.

Papa Franjo, koji je držao opću audijenciju u vatikanskom dvorištu San Damaso, posjetio je Auschwitz 2016. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO