Otvorena birališta u Siriji, Assad favorit

Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a poručili su u zajedničkom saopćenju da izbori neće biti ni slobodni, ni fer.

Desetogodišnji sukobi je odnio više od 388.000 života (EPA)

Širom Sirije u srijedu ujutro su otvorena birališta za predsjedničke izbore, druge od početka rata, a prema svim predviđanjima, mandat će četvrti put osvojiti aktuelni predsjednik Bashar al-Assad.

Vlada navodi da izbori pokazuju da Sirija funkcionira normalno, uprkos ratu koji traje deset godina, ali opozicija i zapadne zemlje gledaju na njih kao na farsu da se da legitimitet vlasti Assada.

Assad, čija porodica vlada zemljom već pet desetljeća, na vlasti je u Siriji 21 godinu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Slogan njegove kampanje “Radom do nade” poziva na obnovu zemlje razorene desetogodišnjim sukobom, koji je odnio više od 388.000 života i raselio polovinu sirijskog prijeratnog stanovništva.

Na listama dva protukandidata

Zbog strogih kriterija za prijavu predsjedničkih kandidata, uz Assada će se na izbornim listama naći samo dva protivkandidata.

To su opozicioni političar iz Damaska Mahmoud Ahmed Marei i lider ljevičarske partije koji je bio ministar u Assadovoj vladi četiri godine Abdallah Saloum Abdallah.

Dan pred izbore, ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD-a poručili su u zajedničkom saopćenju da izbori neće biti ni slobodni, ni fer.

Na prethodnim izborima, održanim 2014. godine, Assad je osvojio 89 posto glasova, a izlaznost je bila veća od 73 posto, uprkos žestokom kofliktu koji je tada postojao.

Izvor: Agencije