Macron: Sankcije prema Rusiji više ne daju rezultate

Francuski predsjednik je ukazao da bi međunarodna zajednica morala da povuče ‘jasne crvene linije’ za ono što smatra ‘neprihvatljivim ponašanjem ruskog državnog vrha i predsjednika Putina’.

Predsjednik Macron je u potpunosti podržao namjeru američkog predsjednika Joea Bidena da otvori dijalog sa Rusijom (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas je, poslije samita EU-a u Briselu, izjavio da politika “progresivnih sankcija prema Rusiji i zamrzavanje situacije ne daju rezultate”, prenosi Tanjug.

“Sankcije nisu doprinijele da Rusija promjeni svoje ponašanje i politiku. Ovo je trenutak istine o našim odnosima sa Rusijom i zbog toga bismo morali da preispitamo naše buduće postupanje u spornim i tenzičnim situacijama”, ocijenio je Macron, prenosi CBS News.

Povući ‘jasne crvene linije’

Francuski predsjednik je ukazao da bi međunarodna zajednica morala da povuče “jasne crvene linije” za ono što smatra “neprihvatljivim ponašanjem ruskog državnog vrha i predsjednika Putina”, ali samo uvođenje sankcija više nije dovoljno.

U intervjuu za CBS News, predsjednik Macron je u potpunosti podržao namjeru američkog predsjednika Joea Bidena da otvori dijalog sa Rusijom i podsjetio da je on predvodnik ideje o resetovanju odnosa EU i Rusije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO