Kostarika postala 38. članica OECD-a

Ulaskom ove latiinoameričke zemlje, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, koja postoji 60 godina, imatće 38 članica.

Kostarika je prošla detaljne tehničke revizije 22 OECD komiteta (EPA)

Kostarika je zvanično postala 38. članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), saopćila je organizacija.

Kostarika je završila domaće procedure za ratifikaciju OECD konvencije i podnijela svoje instrumente za pristup, čime se uspješno završava proces pristupanja započet u aprilu 2015. godine, prenosi Beta.

Zemlje članice OECD-a zvannično su pozvale Kostariku da se pridruži Organizaciji u maju 2020. godine, poslije petogodišnjeg pristupnog procesa tokom kojeg je zemlja prošla detaljne tehničke revizije 22 OECD komiteta i provela velike reforme da bi usaglasila svoje zakone, politike i praksu sa standardima OECD-a.

Organizacija koja postoji 60 godina

To je obuhvatilo širok obim oblasti i uključivalo sveobuhvatnu reformu politike konkurencije, preoblikovanje nacionalnog statističkog sistema, uvođenje krivične odgovornosti za pravna lica za strano podmićivanje i uspostavljanje registra akcionara radi osiguranja poreske transparentnosti.

Generalni skeretar OECD-a Angel Gurria pozdravio je dolazak novog člana.

“Oduševljeni smo da pozdravimo Kostariku u porodici OECD-a u vrijeme kada je multilateralizam važniji nego ikad”, rekao je on i dodao da će Kostarika predstavljati novu vodilju za OECD u regiji.

Ulaskom Kostarike u OECD, organizacija koja postoji 60 godina će imati 38 zemalja članica.

Kostarika će biti četvrta zemlja iz Latinske Amerike i Kariba koja je ušla u tu organizaciju, poslije Meksika, Čilea i Kolumbije.

Izvor: Agencije