Irska prva u EU upotrijebila izraz izraelske ‘aneksije’ Palestine

Moramo biti iskreni u vezi onoga što se zapravo događa na terenu, to je de facto aneksija, rekao je irski ministar.

U Dublinu su održani protesti u znak podrške Palestincima (Getty)

Irska vlada podržala je parlamentarni prijedlog kojim se osuđuje “de facto aneksija” palestinske zemlje od strane izraelskih vlasti, što je, kako tvrdi, prva upotreba ovog izraza od strane jedne zemlje Evropske unije u odnosu prema Izraelu.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney rekao je da je ovaj potez, koji je predložila opoziciona partija Sinn Fein, “jasan signal o dubini osjećanja širom Irske”.

„Razmjere, tempo i strateška priroda izraelskih akcija na proširenju naselja i namjera koja stoji iza toga, doveli su nas do toga da moramo biti iskreni u vezi onoga što se zapravo događa na terenu… To je de facto aneksija”, rekao je parlamentu Coveney, iz stranke desnog centra Fine Gael.

“Ovo nije nešto što ja, ili mi, olako kažemo. Prva smo država EU-a koja je to učinila. Ali to odražava veliku zabrinutost koju imamo zbog namjere akcija i, naravno, njihovog učinka ”, rekao je.

Izbacivanje izraelskog ambasadora

Ukoliko bude usvojen, amandmanom će se od vlade zahtijevati da izbaci izraelskog ambasadora u Irskoj i da Izraelu nametne ekonomske, političke i kulturne sankcije.

Većina zemalja naselja koja je izgradio Izrael na teritoriji koju je osvojio u ratu 1967., smatra nelegalnim i preprekom za mir sa Palestincima.

Partija Sinn Fein ranije je odbila podržati vladinu osudu nedavnih napada Hamasa na Izrael, a neki od parlamentaraca su na sjednicama nosili maske sa zastavom i simbolima Palestine.

 

 

Izvor: Al Jazeera i agencije