EU pred sudom traži od AstraZenece isporuke do kraja juna

Advokati EU-a zatražili su odluku suda prije kraja juna kako bi se osiguralo da doze koje nedostaju budu dostavljene na vrijeme.

EU je podnijela tužbu protiv AstraZenece u aprilu (EPA)
EU je podnijela tužbu protiv AstraZenece u aprilu (EPA)

Evropska unija optužila je pred sudom kompaniju AstraZeneca da nije ni pokušala da ispoštuje sklopljeni ugovor o isporuci vakcina protiv COVID-19 i da je nije na vrijeme upozorila na velike prekide u isporukama.

EU je podnijela tužbu protiv AstraZenece u aprilu, nakon što je kompanija saopćila da će nastojati da isporuči samo 100 miliona doza svoje vakcine do kraja juna, umjesto 300 miliona predviđenih ugovorom o nabavci i traži isporuku najmanje 120 miliona vakcina do kraja juna, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kompanija tvrdi da sporazum nije u potpunosti obavezujući i da se ugovorom od nje samo zahtijeva da uloži najbolje moguće napore za isporuku potrebnih vakcina Uniji.

Advokat EU-a Rafael Jafferali je na prvom ročištu pred sudom u Briselu rekao da taj princip nije poštovan jer kompanija nije isporučila Uniji 50 miliona doza proizvedenih u fabrikama koje su u ugovoru navedene kao dobavljači u EU, uključujući i 39 miliona doza proizvedenih u Britaniji.

Problemi sa snabdijevanjem

AstraZeneca je nedostatak zaliha iz Velike Britanije opravdavala navodeći klauzule u svojim britanskim ugovorima koje sprečavaju izvoz vakcine koju je razvila sa Univerzitetom u Oxfordu, a Jafferali je rekao da se AstraZeneca obavezala u ugovoru sa EU-om da neće imati druge angažmane koji bi je spriječili da se pridržava uslova sporazuma.

Advokat je također rekao da AstraZeneca nije pravovremeno upoznala EU sa veličinom problema sa snabdijevanjem, jer je više puta slala poruke, uključujući i javno, da je u stanju da ispuni svoje ciljeve, prije nego što je konačno priznala da je u martu bilo velikih nedostataka.

Kompanija je u decembru upozorila EU na probleme sa proizvodnjom, ali je saopćila tek krajem januara, neposredno pred početak isporuka, da će biti znatno većih rezova nego što se prvobitno očekivalo u prvom kvartalu.

Advokati EU-a zatražili su odluku suda prije kraja juna kako bi se osiguralo da doze koje nedostaju budu dostavljene na vrijeme.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO