CDC: Samo 0,01 posto vakcinisanih oboljelo od COVID-19

Genomsko sekvencioniranje dostupnih slučajeva zaraze pokazalo je da je najčešća varijanta korona virusa u slučajevima ‘proboja’ bila britanska.

Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je vakcinacija spriječila nadmašuje slučajeve 'proboja' virusa, navode stručnjaci (EPA)
Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je vakcinacija spriječila nadmašuje slučajeve 'proboja' virusa, navode stručnjaci (EPA)

Između januara i aprila ove godine 0,01 posto ljudi vakcinisanih sa dvije doze vakcina oboljelo je od COVID-19, pokazala je američka studija koja potvrđuje visoku efikasnost vakcina.

U izvještaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dokumentirani su takozvani slučajevi “proboja” virusa među 101 milion vakcinisanih s obje doze u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Premda se radi o visoko efikasnim vakcinama, slučajevi ‘proboja’ su očekivani, posebno prije nego što imunost u populaciji ne dosegne dovoljan nivo za dodatno smanjenje transmisije”, kaže se u izvještaju kojeg je objavio AFP, prenosi Hina.

Istraživanjem je obuhvaćeno razdoblje od 1. januara do 30. aprila.

Dokumentirane su ukupno 10.262 zaraze dvije sedmice ili više dana nakon vakcinacije i drugom dozom jedne od vakcina koje je odobrio CDC – Pfizera, Moderne i Johnson & Johnsona.

Prosječna dob tih pacijenata iznosila je 58 godina, a većinom, u 63 posto slučajeva, radilo se o ženama.

Niska stopa smrtnih slučajeva

Od ukupnog broja “proboja”, 706 slučajeva, ili sedam posto oboljelih, hospitalizirano je, a 132, ili jedan posto, umrlo je zbog razloga povezanih s COVID-19.

Ostalo su bili blagi ili asimptomatski slučajevi koji su otkriveni rutinskim testiranjem.

To znači da je stopa hospitalizacija u ukupnom broju vakcinisanih ugrubo 0,0007 posto, a stopa smrtnosti 0,0001 posto.

Genomsko sekvencioniranje dostupnih slučajeva zaraze pokazalo je da je najčešća varijanta virusa u slučajevima “proboja” bila britanska – B.1.1.7.

“Broj oboljenja, hospitalizacija i smrti koje je vakcinacija spriječila daleko nadmašuje slučajeve proboja”, napisali su autori.

CDC ipak napominje kako je vrlo vjerovatno da slučajeva “proboja” ima više, jer se osobe koje se vakcinišu sa dvije doze vakcina rijetko redovno testiraju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO