Blinken u Kairu i Ammanu, razgovori o prekidu vatre u Gazi

Posjeta Egiptu dolazi dan nakon što je imao odvojene susrete sa izraelskim premijerom Netanyahuom i predsjednikom Palestinaca Abbasom.

Šef američke diplomatije najavio je višemilionsku pomoć za obnovu Gaze (AP)

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je danas u Egipat, drugog dana regionalne turneje koja za cilj ima osnažiti prošlosedmični prekid vatre između Izraela i Hamasa, palestinske grupacije koja upravlja opkoljenim Pojasom Gaze.

Jedanaest dana izraelskih zračnih udara i granatiranja, a koji su počeli 10. maja, ubili su najmanje 248 Palestinaca, među kojima je 66 djece, te ranili blizu 2.000 osoba u ovoj priobalnoj enklavi. Najmanje 12 osoba u Izraelu, od čega dvoje djece, poginulo je u raketnim udarima Hamasa i drugih oružanih grupa tokom istog perioda.

‘Zajednički gradimo nešto pozitivno’

Tokom kratke posjete Blinken se sastao s predsjednikom Abdel Fattahom al-Sisijem, ministrom vanjskih poslova Samehom Shoukryjem i čelnikom obavještajne službe Abbasom Kamelom u predsjedničkoj palati.

“SAD i Egipat zajednički rade na omogućavanju Izraelcima i Palestincima da žive u miru i sigurnosti”, izjavio je Blinken tokom obraćanja osoblju američke ambasade u Kairu.

“A mi u Egiptu imamo stvarnog i efikasnog partnera u suočavanju s nasiljem, privodeći ga kraju relativno brzo. I sada zajednički gradimo nešto pozitivno”, dodao je, prenijela je Fena.

U posljednjoj stanici turneje, Blinken je u srijedu doputovao u Jordan, gdje se susreo sa kraljem Abdullahom II.

Blinkenova posjeta Kairu i Ammanu u srijedu dolazi dan nakon što je imao odvojene susrete sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Palestinaca Mahmoudom Abbasom. Šef američke diplomatije najavio je višemilionsku pomoć za obnovu Gaze, dodavši kako će se SAD „osigurati“ da od toga koristi nema Hamas, grupa sa kojom Washington nema kontakte i koju tretira kao „terorističku organizaciju“.

Pomoć za obnovu Gaze

Egipatski posrednici su predvodili pregovore između Izraela i Hamasa.

Američki predsjednik Joe Biden, tokom telefonskog razgovora sa El-Sisijem u ponedjeljak, zahvalio se Egiptu za „uspješnu diplomatiju“ i koordinaciju sa Washingtonom kako bi se postigao prekid vatre.

Nakon susreta sa Netanyahuom i Abbasom u utorak, Blinken je pozvao sve strane „da grade na prekidu vatre i pokušaju voditi stvari istinski pozitivnim pravcem“.

Naveo je kako će Bidenova administracija „obavijestiti Kongres o našim namjerama da pružimo dodatnu pomoć za razvoj i ekonomiju Gaze i Palestinaca 2021. od 75 miliona dolara“. Također je najavio slanje 5,5 miliona dolara „hitne pomoći za nesreću“ Gazi, kao i 32 miliona dolara za agenciju UN-a za palestinske izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Odnosi dvije zemlje se popravljaju nakon što je Egipat, zajedno sa tri zaljevske države, ranije ove godine ukinuo blokadu Katara.

Published On 25 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO