Biden: Udvostručiti napore u istrazi o porijeklu COVID-a 19

Predsjednik SAD-a Joe Biden zatražio je od američkih obavještajnih agencija da ‘udvostruče napore’ u istrazi o porijeklu COVID-a 19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje.

Američka administracija smatra da je značajno da se utvrdi poreklo pandemije korona virusa u kojoj je gotovo 600.000 Amerikanaca izgubilo život (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zatražio je u srijedu od američkih obavještajnih agencija da “udvostruče napore” u istrazi o porijeklu COVID-a 19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje, navodi se u izvještaju AP-a.

Američka administracija smatra da je značajno da se utvrdi poreklo pandemije korona virusa u kojoj je gotovo 600.000 Amerikanaca izgubilo život, ali i priznaje da je do sada malo toga urađeno na pronalaženju kompletnih odgovora i da to predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti i javnom zdravlju SAD-a, prenosi Tanjug.

Svi odgovori

Predstavnica Bijele kuće Jen Psaki nedvosmisleno je poručila da američka administracija želi da dobije sve odgovore o porijeklu COVID-a 19.

“Mi tražimo i u više prilika smo apelirali i na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da podrži ekspertsku istragu o porijeklu pandemije koja bi bila vođena bez uplitanja i bez politizacije. Nadamo se da će nakon prve istrage WHO pokrenuti i drugu, koja će biti transparentnija i nezavisnija”, poručila je Psaki.

Ona je konstatirala da je i generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus kritizirao prvu istragu koju je WHO proveo u Kini, prenosi Washington Post.

 

Izvor: Agencije