Biden: Sankcije za Sjeverni tok 2 bi štetile odnosima s Njemačkom

Američki predsjednik kaže da njegova administracija nije u poziciji da dozvoljava ili zabranjuje Njemačkoj završetak projekta s Rusijom.

Joe Biden želi brzo popraviti veze s Njemačkom i drugim ključnim evropskim saveznicima (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden odustao je od sankcija protiv kompanije koja stoji iza plinovoda Sjeverni tok 2, jer je projekat gotovo završen i zato što bi takva odluka mogla naštetiti odnosima s evropskim partnerima.

Biden, koji se priprema za prvu posjetu Evropi i prvi sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sljedećeg mjeseca, rekao je novinarima da se protivio novom plinovodu od njegovog početka, ali da su sankcije stopirane jer je taj projekat gotovo u potpunosti bio završen u vrijeme kada je on stupio na dužnost u januaru, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Objasnio je da američka administracija nije u poziciji da dozvoljava ili zabranjuje Njemačkoj završetak projekta s Rusijom i da bi nametanje sankcija u tom smislu narušilo odnose s evropskim partnerima SAD-a.

Biden, čiji je cilj jedinstveni front prema Rusiji i Kini, na ovaj način želi brzo popraviti veze s Njemačkom i drugim ključnim evropskim saveznicima koji su bili narušeni tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Projekt Sjeverni tok 2 je završen 95 posto (EPA)

Merkel očekuje nastavak razgovora sa SAD-om

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da očekuje nastavak razgovora sa SAD-om o projektu Sjeverni tok 2, nakon što je administracija Bidena odustala od sankcija za kompaniju koja stoji iza projekta.

Prošle srijede je američki državni sekretar Antony Blinken potvrdio da se odustaje od sankcija protiv kompanije Sjeverni tok 2 AG i njenog izvršnog direktora Matthiasa Warnig te da je ta odluka u nacionalnom interesu SAD-a.

Projekt Sjeverni tok 2, koji je u ovom trenutku završen 95 posto, podrazumijeva izgradnju dva kraka plinovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, od obale Rusije, ispod Baltičkog mora, do Njemačke.

U izgradnji plinovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Izvor: Agencije