Nakon smrtnog slučaja: Belgija zaustavila vakcinisanje Janssenom mlađih od 41

Vakcina Janssen, koja se daje samo u jednoj dozi, u Belgiji se primarno koristi za vakcinisanje starijih u njihovim domovima i za ranjive skupine poput beskućina i migranata bez dokumenata.

Dosad je u Belgiju stiglo 40 hiljada doza Janssena, a 80 posto doza ubrizgano je starijima od 45 godina (Reuters)

Belgijske su vlasti u srijedu suspendirale vakcinisanjem Janssenom, vakcinom kompanije Johnson&Johnson za mlađe od 41 godine jer je jedna žena umrla nakon što je primila vakcinu, prenosi Hina.

“Međuministarska konferencija odlučila je privremeno zaustaviti vakcinisanje Janssenom za građane mlađe od 41 godine dok ne stigne detaljnija analiza koristi i rizika EMA-e (Europska agencija za lijekove)”, stoji u saopćenju vlasti zaduženih za javno zdravstvo.

Žena mlađa od 40 godina umrla je 21. maja. Prethodno je bila hospitalizirana zbog teškog slučaja tromboze i manjka trombocita, navodi se u saopćenju.

Vakcinisana je preko svog poslodavca i izvan službene belgijske kampanje vakcinisanja.

Dosad je u Belgiju stiglo 40 hiljada doza Janssena, a 80 posto doza ubrizgano je starijima od 45 godina, stoji u saopćenju.

Primarno se koristi za vakacinaciju starijih

J&J je objavio 20. aprila da će nastaviti isporuku vakcina u Evropsku uniju, ali uz upozorenje na etiketi, nakon što je od nekih zemalja, uključujući Belgiju, zatražio da privremeno zaustave cijepljenje zbog rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja.

Kompanija tvrdi da nije utvrđena jasna uzročno-posljedična veza između ugrušaka i vakcine, a EMA ističe da su koristi veće od rizika.

Vakcina Janssen, koja se daje samo u jednoj dozi, u Belgiji se primarno koristi za vakcinisanje starijih u njihovim domovima i za ranjive skupine poput beskućina i migranata bez dokumenata.

Belgija je zatražila savjet od EMA-e za procjenu veze između smrti žene i vakcine J&J, ali nije rekla kada očekuje konačno mišljenje europske agencije.

Izvor: Agencije