Vođa puča u Maliju uzeo vlast od prelazne vlade

Bivši vođa vojnog puča u Maliju, Assimi Goita vratio je kontrolu u toj zapadnoafričkoj zemlji poslije smjenjivanja predsjednika i premijera prelazne vlade.

Goita je obećao da će održati nove izbore 2022. godine kao što je predviđeno, ali njegova demonstracija sile baca sumnju na to da li će se glasanje održati bez znatnog miješanja vojne hunte (AFP)

Bivši vođa vojnog puča u Maliju, Assimi Goita povratio je u utorak kontrolu u toj zapadnoafričkoj zemlji poslije smjenjivanja predsjednika i premijera prelazne vlade kada su oni objavili rekonstrukciju kabineta bez njegove dozvole.

Goita je obećao da će održati nove izbore 2022. godine kao što je predviđeno, ali njegova demonstracija sile baca sumnju na to da li će se glasanje održati bez znatnog miješanja vojne hunte koja je svrgnula posljednjeg demokratski izabranog predsjednika zemlje, prenosi Beta.

Ovaj potez je također izazvao zabrinutost da bi novi politički nemiri mogli dalje da destabiliziraju napore za suzbijanjem dugogodišnje oružane pobune u Maliju. Ujedinjeni narodi sada troše gotovo 1,2 milijardi dolara godišnje na mirovnu misiju u toj zemlji.

Vojska je ovo objavila preko državne televizije dan nakon što su vojnici uhapsili predsjednika Baha Ndaw i premijer Moctara Ouanea i doveli ih u glavni štab vojske u mjestu Keiti na gotovo 15 kilometara od glavnog grada. Obojica su i danas u pritvoru.

Ogorčenje međunarodne zajednice

Hapšenje predsjednika i premijera izazvalo je veliko ogorčenje međunarodne zajednice, koja je izdala oštro saopštenje upozoravajući vojne vođe Malija da bi njihovo djelovanje moglo da potkopa globalnu podršku za prelaznu vladu.

Zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS šalje u utorak popodne delegaciju u glavni grad Malija, Bamako, pošto je politička situacija eskalirala.

Goita je služio kao potpredsjednik Malija od kada je formirana prelazna vlada u septembru prošle godine poslije državnog udara koji je on izveo, uprkos prvobitnih poziva međunarodne zajednice za uspostavljanjem potpuno civilne prelazna vlada.

Prilikom objavljivanja smjene predsjednika i premijera prelazne vlade vojska je također objavila da smjenjuje druge sa svojih mjesta, navodeći da će to pogoditi “svakog umiješanog u situaciju”.

Vojska je međutim naglasila da će prelazni period slijediti svoj normalni tok i da će izbori biti održani kao što je predviđeno 2022. godine.

Pod međunarodnim pritiskom prošle godine vojna hunta je obećala da će održati te izbore do februara iduće godine, 18 mjeseci poslije puča u zemlji.

Svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Ibrahima Boubacara Keite provedeno je u vrijeme kada su rasle vojne žrtve u borbi protiv oružanih pripadnika grupa vezanih za Al Kaidu i za grupu Islamska država Irak i Levant.

Izvor: Agencije